Analistii FinZoom.ro va prezinta lunar, in cifre, modul in care s-au reflectat modificarile de dobanzi in cuprinsul Indexurilor DAE FinZoom.ro si implicit in piata de creditare din Romania.
DAE (Dobanda anuala efectiva, sau dobanda reala) reprezinta costurile totale ale unui credit, pe intreaga...
Analistii FinZoom.ro va prezinta lunar in cifre modul in care s-au reflectat modificarile de dobanzi in cuprinsul Indexurilor DAE FinZoom.ro si implicit in piata de creditare din Romania.
DAE (Dobanda anuala efectiva, sau dobanda reala) reprezinta costurile totale ale unui credit, pe intreaga...
Despre anul 2016 putem spune doar ca a fost un an al schimbarilor. Adoptarea Legii darii in plata si momentul Brexitului sunt doar cativa din factorii care au influentat evolutia creditelor in Romania.
Ce au hotarat bancile in legatura cu creditele?
au renuntat la unele produse de creditare (in...
Estimarile din sondajul BNR privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, publicat in luna februarie, arata ca in primul trimestru al acestui an institutiile de credit anticipeaza o inasprire moderata a standardelor de creditare pentru creditele de consum.
De asemenea, se...
Un inceput de an cu dobanzi la depozite in continua scadere si un castig mic pe care il putem obtine, continua tabloul economisirii din 2016.
Indexul FinZoom DAE pentru Depozite, care monitorizeaza depozitele oferite de toate bancile din Romania, a inregistrat valori din ce in ce mai scazute pe...
Deoarece indicii bancari (de ex. Robor, care intra calculul dobanzii variabile la creditele in lei) sunt la minime istorice, bancile au inceput sa ofere credite cu dobanda fixa mai mare in primii ani, pentru a-si securiza veniturile la inceput. Aceste oferte se bazeaza pe estimarea acelor banci ca...
In luna iulie ajustarea dobanzilor s-a facut pentru mai multe banci.
Pentru creditele de consum unele banci au ales ca modificare in special diminuarea marjelor de dobanda sau micsorarea comisioanelor de analiza dosar, renuntarea la comisionul de administrare lunar (la sold) si introducerea...
In cursul lunii februarie, dobanzile pentru creditele oferite persoanelor fizice au scazut in continuare datorita trendului descrescator pe care l-au avut indicii de referinta ROBOR si EURIBOR. Totusi, fata de lunile precedente fluctuatiile acestor indici nu au mai fost atat de semnificative.
In...
Daca pe durata verii, valorile dobanzilor pentru produsele de creditare oferite de catre banci persoanelor fizice au suferit putine modificari, la finalul primei luni de toamna analistii FinZoom.ro au observat fluctuatii ale acestora comparativ cu finalul lunii august.
Aceste variatii s-au...
Chiar daca in lunile de vara produsele bancare nu cunosc modificari semnificative, acest lucru nu inseamna ca dobanzile anuale efective medii pentru creditele acordate persoanelor fizice sau dobanzile compuse pentru depozitele populatiei nu au suferit modificari in cursul anului.
Daca dobanzile...
Lunile de vara in piata bancara nu aduc multe modificari deoarece clientii bancilor prefera sa-si investeasca energia si resursele pentru planificarea concediului in detrimentul obtinerii unui imprumut sau al economisirii. Astfel, in luna iulie 2014, analistii FinZoom.ro nu au observat modificari...
Intotdeauna au existat si vor exista diferente intre dobanda oferita de o banca pentru depozite si dobanda la credite. Practic, aceasta diferenta ar trebui sa se regaseasca in profitul bancii.
Sa nu uitam ca, pentru banca, depozitele reprezinta datorii. Practic bancile se imprumuta de la populatie...