In cadrul Sedintei din 17 Ianuarie Guvernul a hotarat acordarea unui plafon de 1 miliard de lei garantii care pot fi emise in anul 2019 in cadrul Programului "Investeste in tine".

"Alocam si anul acesta o suma importanta pentru ca romanii care doresc sa investeasca atat pentru dezvoltarea personala, cat si profesionala, sa o poata face. Programul s-a bucurat de un interes crescut astfel, in doar trei luni de la lansare, s-au aprobat peste 1350 de in valoare totala de 47 de milioane de lei", a precizat Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor Publice.

Citeste si: ESTI PREGATIT SA IEI UN CREDIT CU DOBANDA ZERO, GARANTAT DE STAT? VEZI CE CONDITII TREBUIE SA INDEPLINESTI.

Programul guvernamental "Investeste in tine" se adreseaza atat tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani neimpliniti la data solicitarii creditului, cat si persoanelor cu varste intre 26 - 55 de ani, si care sunt cuprinsi in sistemul de invatamant sau care efectueaza cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala autorizate de catre Ministerul Educatiei Nationale si, dupa caz, de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

Ce trebuie sa stiti despre acest ?

Costul total al creditelor acordate in cadrul Programului "Investeste in tine" este suportat de la bugetul de stat si se compune din:
  • Dobanda: ROBOR 3M + marja de maximum 2% pe an (marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii);
  • Comisionul de analiza perceput de finantatori: maximum 0,1% aplicat la valoarea finantarii;
  • Comisionul de gestiune a garantiilor de stat perceput de F.N.G.C.I.M.M. si F.R.C. in valoare de 0,49% din soldul finantarii garantate
Suma maxima ce poate fi acordata in conditiile prevazute de lege este de:
  • 40.000 lei, in cazul beneficiarilor cu varste intre 16 ani si 26 de ani;
  • 35.000 lei, pentru beneficiarii cu varste intre 26 ani si 55 ani. 
Atentie! Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei pentru toti beneficiarii daca sunt angajati sau se angajeaza pe perioada derularii creditului.

Durata maxima de creditare este de 10 ani, iar perioada de este cel putin egala cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordarii creditului.

Procentul de garantare a creditelor acordate prin Program este de 80%, exclusiv dobanzile si comisioanele aferente.

Citeste si: AFLA CUM POTI ACCESA UN CREDIT CU DOBANDA ZERO. AU APARUT NORMELE DE APLICARE A PROGRAMULUI GUVERNAMENTAL "INVESTESTE IN TINE"

Documente necesare

Beneficiarul trebuie sa prezinte finantatorului urmatoarele documente:
  • Adeverinta eliberata de institutia de invatamant sau institutia la care beneficiarul efectueaza cursuri de specializare/reconversie profesionala, din care sa rezulte ca atat institutia cat si cursurile sunt acreditate si autorizate de catre Ministerul Educatiei Nationale si, dupa caz, de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale;
  • Declaratie pe propria raspundere prin care declara ca va utiliza creditul acordat de Finantator numai pentru cheltuielile eligibile prevazute in OUG nr. 50/2018 si ca nu a accesat si nu va accesa un alt in cadrul Programului de la un alt Finantator.
Documentele pot fi descarcate de pe https://www.fngcimm.ro/investeste-in-tine.