Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor putea optional de la 1 octombrie 2017 (cu facilitati fiscale) si vor avea obligatia de la 1 ianuarie 2018, de a detine si gestiona un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA aferente operatiunilor taxabile (achizitii de bunuri sau servicii, livrari de bunuri, prestari servicii).

Conturi cu costuri zero

"In acest sens, Trezoreria Statului vine in sprijinul tuturor persoanelor impozabile si le pune la dispozitie conturi gratuite. Informatiile privind codurile IBAN aferente conturilor de TVA pot fi accesate si on-line prin introducerea codului fiscal, pe site-ul ANAF. Toate comisioanele sunt 0, iar extrasele de cont vor fi gratuite si disponibile si on-line", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Pana in prezent, 3 banci din piata au anuntat ca sunt pregatite sa ofere companiilor conturi operationale pentru plata defalcata a TVA.

BCR a deschis deja primele conturi dedicate, la cerere, iar in perioada imediat urmatoare va deschide conturi de TVA in mod automat tuturor companiilor platitoare de TVA care opereaza prin banca.

"Nu vom percepe astfel niciun comision pentru deschidere si administrare sau pentru tranzactiile electronice. Am deschis deja primele conturi, deci suntem pregatiti sa o facem in orice moment", a declarat Alexandra Patrulescu, Director Executiv al Directiei Management Produse Corporate & Markets.

Oferta BCR include zero lei comision la deschidere a contului, administrare, pentru platile electronice intra si interbancare (exceptie comisioanele SENT si ReGIS) precum si la incasarile intra si interbancare prin ordin de plata.

La CEC Bank acest produs va fi disponibil clientilor ulterior datei de 1 octombrie 2017 si include urmatoarele beneficii:
  • comision 0 de deschidere si inchidere de cont;
  • comisioane 0 la incasari intra si interbancare;
  • comision 0 la plati decontate in sistem intrabancar si comisioane reduse cu 50% la platile interbancare efectuate prin intermediul CEC Bank Mobile Banking si Internet Banking CEConline;
  • comision 0 pentru depunerile in numerar efectuate de persoanele autorizate;
  • comision 0 de administrare in cazul clientilor care achizitioneaza sau detin Pachetul IMM CEC Bank, prin includerea in mod gratuit a contului in pachet.
Clientii ProCredit Bank vor putea accesa aceste conturi incepand cu 15 octombrie, iar banca nu va percepe comisioane de administrare.

"Prin deschiderea gratuita a noilor conturi de TVA, punem la dispozitia clientilor nostri pachete complete si comprehensive de servicii bancare care le vor permite acestora sa isi efectueze toate tranzactiile si operatiunile bancare in mod automatizat si efficient, inclusiv din perspectiva costurilor ", a declarat Mariyana Petkova, Director General Adjunct la ProCredit Bank.

Ce presupune plata defalcata a TVA?
  • Deschiderea unui cont de TVA de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, la institutii de si/sau unitati ale Trezoreriei Statului.
  • Plata de catre beneficiari a TVA aferente operatiunilor taxabile in contul distrinct de TVA al furnizorului/prestatorului
  • Virarea/depunerea de catre furnizor/prestator in contul sau de TVA a TVA aferente diferentei intre incasarile si platile in numerar, precum si a TVA aferente incasarilor cu de debit/credit sau cu substitute in numerar, in termen de 7 zile lucratoare de la incasare.
Important! Este interzisa retragerea de numerar a unor sume din contul de TVA.

Aceste sume din contul distinct de TVA vor fi folosite pentru achitarea de catre furnizor/prestator a taxei aferente achizitiilor sale furnizorilor/prestatorilor sai, precum si a taxei datorate bugetului de stat.

Legea face posibila transferul de sume din contul de TVA in alt cont de catre titular doar cu aprobarea ANAF si instituirea unui termen de maximum 3 zile lucratoare in care se aproba transferul de catre ANAF.

Avantaje pentru cei care opteaza pentru plata defalcata de TVA de la 1 octombrie 2017

Potrivit actului normativ, agentii economici care opteaza pentru aplicarea optionala a platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, beneficiaza de unele facilitati:
  • anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii;
  • acordarea unei bonificatii de 5% la plata impozitului pe profit sau, dupa caz, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.