Indiferent daca pleci in afara tarii pentru a munci sau pentru a studia, aceasta mutare presupune multe schimbari. Partile interesante, cum ar fi cunoasterea de noi culturi si noi societati, sunt adeseori umbrite de partile mai degraba plictisitoare, precum aspectele administrative si financiare extrem de birocratice din ambele tari, atat cea de origine cat si cea de destinatie.

Asadar, ce te-ar ajuta sa faci tranzitia mai usoara si ti-ar permite sa te concentrezi pe partile pozitive ale acestei experiente? Un prim pas crucial este planificarea financiara. Tu si ceilalti 30 de milioane de europeni care si-au parasit casele lor pentru a trai, munci sau studia in alta tara, ar trebui va asigurati ca ati bifat urmatoarele aspecte financiare esentiale chiar inainte de a va urca in avion, catre o viata noua.
  1. Ar fi o idee buna sa-ti contactezi banca si sa o informezi ca vei pleca din tara. Multe institutii financiare suspenda contractele clientilor care nu mai sunt rezidenti ai tarii lor de origine. Spre exemplu, notificarea bancii despre plecarea intr-o alta tara te poate scuti de alerte inutile de frauda, cand retragi numerar de la bancomatele din tara de destinatie.

  2. Pentru a evita orice intrerupere neplanificata a serviciilor bancare de care beneficiezi, ar fi o idee buna sa iei in considerare deschiderea unui cont bancar la o banca care iti va permite sa faci cu usurinta transferuri de bani si plati transfrontaliere. Sa folosesti din strainatate serviciile bancii tale locale poate fi foarte costisitor si s-ar putea chiar sa te confrunti cu probleme tehnice. Iti recomandam sa incepi cautarea unei solutii inainte de a parasi tara. Studiaza care sunt optiunile tale privind bancile transfrontaliere.

  3. Nu vrei sa ajungi in tara de destinatie si sa fii respins de bancile locale pentru ca nu poti sa le furnizezi o adresa valabila la doar cateva zile de la sosire. Nu uita ca multe banci refuza clientii care au o perioada scurta de rezidenta. Indreapta-te catre bancile mai putin birocratice, care iti permit deschiderea unui cont bancar in baza pasaportului sau cartii tale de identitate, deoarece s-ar putea sa nu poti obtine un permis de sedere sau o dovada a adresei, pe cat de repede iti doresti. Toate bancile sunt libere sa accepte sau nu cererea ta.

  4. Odata ce te-ai stabilit in noua tara, s-ar putea sa vrei sa faci plati si transferuri de bani in alte tari si monede. Tranferurile si schimburile valutare pot fi dificile si costisitoare. Verifica cum poti transfera bani si schimba valuta la cele mai mici si fara costuri ascunse. Incearca sa eviti sa folosesti de cu comisioane pentru tranzactii externe.

  5. Esti o persoana mobila; ia in considerare deschiderea unui cont bancar la o banca ce functioneaza pe acelasi principiu. Sunt multe servicii de mobile banking, care iti permit sa utilizezi in conditii de siguranta conturi de oriunde din lume, folosind doar un telefon smart cu conexiune la internet.
Fa-ti temele si cauta cele mai bune servicii financiare pentru nevoile tale. In acest fel vei face ca noua ta situatie sa fie mai usoara si satisfacatoare din punct de vedere financiar.

Vestea buna din partea noastra este ca in curand nu va mai trebui sa investesti prea mult timp in cautarea optiunilor care indeplinesc toate cerintele mentionate mai sus. In curand, vei avea europeone. O banca fara granite care va face mai usoara, pentru toti europenii care lucreaza sau studiaza in alta tara, deschiderea unui cont bancar, administrarea banilor de oriunde, oricand si in propria limba si, cel mai important, acestia vor putea sa-si sprijine familiile de acasa fara costuri enorme sau costuri ascunse. Ce este si mai bine? Toate serviciile vor fi in limba romana. Te poti inscrie deja pentru acest serviciu fara costuri si fara obligatii contractuale pe: http://europeone.com/ro/welcome.html