Dobanzile la creditele in lei au fost constante in ultimul an si jumatate (indicele ROBOR 3M fiind in jur de 3%), insa asteptarile sunt de crestere usoara, din cauza inflatiei care se pastreaza mare - in jur de 4%, cea mai mare din Europa. Iar estimarile sunt de usoara crestere si a inflatiei, din cauza cresterii preturilor la utilitati si a pretului titeiului.

Dobanzile nu au crescut anul acesta in acelasi ritm cu inflatia, asa cum este normal, deoarece au fost bani in piata (lichiditate in banci). In plus, BNR a tinut de referinta jos (la 2.5%).


Sursa video: Banii Tai – TVR1

Dobanda reprezinta pretul banilor

Daca au nevoie de bani, oricand bancile se pot imprumuta de la BNR cu 1 punct procentual peste de politica monetara (deci cu 3.5%). BNR poate imprumuta bancile care au nevoie de bani pe termen scurt (7 zile) si cu 2.5% prin operatiuni repo (injectie de lichiditate in piata). Dar n-a fost nevoie deloc in 2019 de astfel de operatiuni, deoarece bancile au bani. Raportul credite/depozite este in jur de 70%, bancile acordand mai putine decat depozite atrase.

De asemenea, din cauza faptului ca statul se imprumuta din ce in ce mai mult si scump, bancile nu au niciun interes sa scada dobanzile la creditele pentru populatie si firme. Mai ales ca in aceste dobanzi se regasesc, pe langa pretul dobanzilor oferite la depozite (care sunt si de 3.5-4% pe an la lei) si cheltuielile operationale ale bancilor, precum si provizioanele crescute determinate de avalansa de legi populiste din ultimii ani, impotriva sistemului bancar – cheltuieli suportate tot de catre consumator la final.

Nu este gresit ca statul se imprumuta, insa…

Deficitul de cont curent si comercial se adancesc tot mai mult, deoarece importam mai mult decat exportam) si, exact ca in cazul bugetului unei familii, cand cheltuielile depasesc veniturile, trebuie sa te imprumuti.

Nu este gresit ca statul se imprumuta, insa o face doar pentru a acoperi consumul si a plati salarii marite bugetarilor. Un este bun doar daca aduce valoare adaugata, daca din acesti bani sunt facute productive si de infrastructura, care aduc venituri suplimentare la bugetul statului.


IRCC sau ROBOR?

Noul indice IRCC (care intra in componenta dobanzii variabile la creditele noi in lei, de 2.66 pana la sfarsitul anului) este in continuare mai mic decat ROBOR la 3 luni (indicele care intra in componenta dobanzii variabile la majoritatea creditelor in lei acordate inainte de 2019).

Ambii indici sunt o medie a dobanzilor cu care se imprumuta bancile intre ele, insa in timp ce IRCC se calculeaza in functie de tranzactiile efective, ROBOR 3M se calculeaza in functie de cotatiile la 3 luni. Bancile fac majoritatea tranzactiilor la termene foarte scurte (o zi) si fiind bani destui in piata, se imprumuta intre ele la dobanzi mici. La 3 luni sunt mai putine tranzactii, iar cotatiile sunt bazate acum pe asteptari de crestere sau stagnare a dobanzilor la 3 luni. Indicele IRCC va incepe sa creasca cand vom vedea lipsa de bani in banci, ceea ce se intampla de obicei in perioade de recesiune si criza.


Chiar daca IRCC a fost inca de la inceput mai mic decat ROBOR la 3 luni (2.36 in T4/2018, 2.63 in T1/2019, 2.66 in T2/2019, estimat de FinZoom.ro la 2.36 in T3/2019 - care se va aplica din ianuarie 2020) sunt foarte putine cereri de refinantar a creditelor cu IRCC in loc de ROBOR.

5 Motive pentru care nu se fac refinantari cu noul IRCC
In acest moment bancile declara ca s-au facut doar cateva zeci de refinantari, in care consumatorii au trecut de la ROBOR, la la dobanzi variabile in functie de IRCC.

Principalele motive pe care le identificam sunt:
1. diferenta intre IRCC si ROBOR 3M este mica (0.4-0.6 puncte procentuale)
2. bancile au marit marja fixa de care se adauga la IRCC, pentru noile produse. Citeste si: Dobanzi mai mari cu IRCC decat cu ROBOR
3. unele banci au marit comisioanele la creditele noi oferite, astfel incat DAE (dobanda anuala efectiva) a ramas la fel sau este usor mai mare la creditele cu variabila cu IRCC in loc de ROBOR
Compara pe FinZoom.ro in timp real DAE pentru Credite ipotecare si DAE pentru Credite de Nevoi Personale de la toate bancile din Romania.
4. ambii indici sunt variabili, iar IRCC este vazut ca fiind mult mai volatil in perioadele de criza
5. refinantarea presupune costuri suplimentare (scrisoare de refinantare 350-500 lei, costuri cu tertii - evaluator, notar, asigurator etc.)


EURIBOR la 3 luni insa este chiar negativ si in scadere (-0.448 la inceput de septembrie 2019), aducand un avantaj celor cu contractate in euro, din punct de vedere al dobanzii. Riscul valutar (de crestere a euro) a ramas insa principalul risc al acestor (pentru consumatorii cu venituri in lei).