Anul 2019 aduce o serie de modificari importante pe piata creditelor, care insa nu vor avea un efect benefic pentru toti consumatorii.

Chiar daca modificarile aduse creditelor (scaderea gradului de indatorare, taxa pe lacomie) vor limita accesul la creditare si vor creste costurile de finantare, pretul apartamentelor nu o sa scada atat de mult in urmatoarea perioada.

Mai multe efecte ale taxei pe lacomie gasiti in acest articol: Taxa pe "lacomie" va afecta negativ consumatorii finali, clientii bancilor si IFN-urilor

Sursa video: TVR 1

Iata mai jos care sunt cele 7 motive pentru care analistii FinZoom.ro cred ca pretul locuintelor nu va scadea atat de mult anul acesta:

1. Noile grade de indatorare: 3 exceptii si o categorie favorizata

In articolul: Limitarea gradului de indatorare - Studii de Caz FinZoom.ro [VIDEO] am prezentat cu cifre faptul ca familiile cu mai multe persoane in intretinere sunt favorizate de noua metoda de calcul a gradului de indatorare. Adica pot contracta un mai mare in 2019 fata de 2018, cu acelasi .

De asemenea, limitarea gradului de indatorare de mai sus nu se aplica in 3 cazuri: in cazul refinantarilor, pentru prima locuinta si pentru 15% din clientii bancilor (la alegerea bancilor, in functie de profilul de risc al fiecarui client).

Detalii privind aceste exceptii in articolul: In ce conditii pot acorda bancile/IFN-urile credite cu grade de indatorare mai mari de 40% la lei si 20% la euro? [VIDEO]

2. Cresterea euro scumpeste locuintele

Cursul valutar (euro) a inregistrat cresteri la inceput de 2019, ajungand pana la 4,7628 lei - in crestere cu doar 2,3% fata de anul trecut (4,6540 lei), dar cu ~6% fata de acum 2 ani (4,4888 lei). Iar estimarile analistilor sunt de crestere pana la 4.8-5 lei/euro anul acesta.

Chiar daca vor scadea preturile locuintelor, aceasta scadere nu se va observa, deorece valoarea locuintei este listata in euro, iar creditul se acorda in lei.

Spre exemplu la o locuinta de 50.000 de euro, valoarea in lei este in prezent de 238.140 lei cu 13.700 lei mai mult fata de anul 2017 (si aceasta la cursul oficial, insa nimeni nu schimba euro la curs oficial).

Spunem in acelasi timp ca sunt si premise de scadere in euro a pretului locuintelor si din cauza cresterii accentuate a cursului euro care, coroborata cu un indice Euribor aflat si el pe crestere usoara, ar putea genera un numar mai mare de restantieri cu in euro (~40% dintre creditele aflate in sold sunt inca euro).

3. Prima Casa va continua si in 2019

Cu un plafon alocat in 2019, egal cu cel din 2018 (si care nu a fost epuizat anul trecut in totalitate), Programul Prima Casa va continua, probabil cu cateva modificari legate de venit si varsta (sub 35 de ani si cu un venit mai mic de 3.000 lei).

Detalii in acest articol: Prima Casa 2019: Modificari pentru consumatori [VIDEO]

Cererea pentru Prima Casa va ramane in continuare, mai ales din partea tinerilor care nu isi pot permite un avans mai mare, asa cum spuneau si reprezentantii Fondului de Garantare, aproximativ 80% dintre creditele acordate sunt catre persoane cu varsta de sub 35 ani, iar 60% dintre solicitanti nu au mai mult de 4.000 lei venit.

4. Statul va plati ratele la creditul ipotecar, pentru militari si politisti

Din acest an, politistii si cadrele militare care indeplinesc conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie si care contracteaza un ipotecar / imobiliar destinat achizitionarii unei locuinte, beneficiaza de compensatie lunara pentru chirie, pe o perioada ce nu poate depasi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fractiuni din rata aferenta creditului.

Detalii in articolul: Militarii si politistii isi pot achita rata la credit cu banii de chirie, ceea ce ar putea stimula si mai mult piata imobiliara.

5. TVA 5% la oricate locuinte de anul acesta

Din acest an, romanii isi vor putea lua locuinte cu TVA de 5%, desi pana acum, cota redusa de TVA se aplica doar la prima cumparare, iar pentru urmatoarele avea de platit TVA de 19%.

Cota de TVA de 5% se aplica tuturor locuintelor cu pret de pana in 450.000 lei (cu tot cu teren) si de maxim 120m2.

6. Veniturile populatiei au crescut

Chiar daca inflatia a “mancat” consistent din cresterea veniturilor, increderea consumatorilor ca isi vor putea permite o rata mai mare si o locuinta mai mare, a crescut.

7. Domeniul constructiilor va avea costuri crescute

Din cauza cresterii salariului minim pe economie in constructii, la 3.000 lei in 2019 (indiferent de functia detinuta) si a cresterii cheltuielilor cu utilitatile, acest domeniu va inregistra costuri crescute, si acesta ar putea fi unul din motivele principale care ar tine preturile locuintelor pe loc.