Legea nr. 70 pentru aprobarea OUG 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental "Investeste in tine" a fost promulgata prin decret al presedintelui Romaniei in data de 19 aprilie 2019.

La OUG 50/2018 s-au adus o serie de modificari si completari si anume: tinerii pot lua cu suportata de stat si pentru a-si plati intretinerea locuintei, in cazul in care locuiesc cu chirie, pentru achizitia produselor de protezare/ortezare, dar si a instrumentelor muzicale si a altor echipamente necesare pregatirii profesionale in invatamantul de specialitate (tehnic si de arta).

Citeste si: Criterii de eligibilitate pentru creditele fara dobanda

Care sunt modificarile introduse prin legea 70/2019?

Imprumutul se va acorda sub forma unui cu una sau mai multe transe, in functie de documentele justificative prezentate la decontare sau plata directa a furnizorului pe baza facturii proforma.

Creditul se acorda pe o perioada de maxim 10 ani, inclusiv perioada de gratie, o singura data pentru acelasi beneficiar

Conform ultimelor modificari si completari, tinerii pot lua cu suportata de stat si pentru:
"f) plata chiriei, a cheltuielilor de intretinere si a utilitatilor
h) o parte din cheltuielile pentru constructia sau achizitia unei locuinte
i) cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinte
j) costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare si interventiilor chirurgicale
n) achizitia de articole sportive, instrumente muzicale si alte echipamente necesare pregatirii profesionale in invatamantul de specialitate (tehnic si arta)"


Detalii despre cheltuielile eligibile in cadrul programului gasiti in articolul Afla cum poti accesa un credit cu dobanda zero. Au aparut normele de aplicare a programului guvernamental "Investeste in tine", completate cu modificarile de la literele f, h, i, j si n, enumerate mai sus.

Reamintim celor interesati ca imprumutul poate fi accesat nu numai de catre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani, ci si de persoane cu varste cuprinse intre 26 si 55 de ani, daca acestea sunt cuprinse in sistemul de invatamant sau urmeaza cursurile de reconversie si specializare profesionala.

Anual Guvernul va stabili care este plafonul anual al garantiilor, modalitatea si conditiile de acordare, marja anuala care include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii, conditiile de eligibilitate anuala a bancilor, precum si cerintele pentru accesarea de catre persoanele fizice a creditului, regulile de gestionare a garantiilor.

Pentru anul 2019, Guvernul a stabilit ca plafonul garantiilor alocat creditelor cu dobanda platita de stat in cadrul programului "Investeste in tine" sa fie de 1 miliard de lei .