In data de 14 iunie Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a anuntat prin intermediul unui comunicat de presa debutul Programului Rabla Clasic pentru persoane fizice.

"Programul de stimulare a innoirii Parcului auto National – Rabla Clasic 2016, debuteaza astazi, 14 iunie 2016, pentru cetateni. Incepand cu aceasta data, persoanele fizice pot merge deja la producatorii autorizati sa isi achizitioneze un autoturism nou, cu emisii scazute, in locul celui vechi, poluant. Reamintim ca Programul a demarat in data de 30 mai, cu etapa validarii producatorilor."

Conform informatiilor prezentate in comunicat, 105 dosare depuse de producatorii/dealerii auto au fost aprobate .

In acest an, pe langa clasicul Program Rabla unde romanii beneficiaza de o prima de casare pentru achizitia unui autoturism nou, conditia fiind de casare a vechiului autovechicul, acum se va desfasura si Rabla Plus, un program nou care stimuleaza achizitia unui autotrism electric sau electric hibrid nou, fara a mai fi necesara casarea vechiului autoturism.

"Este adevarat ca am demarat acest program mai tarziu decat in alti ani, insa am venit cu o viziune complet noua asupra acestuia, in al 12-lea an de functionare. Prin introducerea componentei Rabla Plus, care va demara pentru cetateni tot luna aceasta, avem acum intr-adevar un program care poate sa isi atinga obiectivul principal: reducerea poluarii si imbunatatirea calitatii aerului pentru toti romanii. Imi doresc ca, de anul acesta, sa vedem din ce in ce mai multe masini electrice pe strazile si in orasele din Romania", a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, dna. Cristiana Pasca Palmer.

In acest an, MMAP a alocat un buget de 220 milioane lei, din care 75 de milioane sunt alocate Programului Rabla Plus.

Citeste si: Voucherele obtinute prin Programul "Rabla" vor putea fi utilizate drept avans pentru achizitionarea unui autoturism nou prin Programul "Prima Masina".

Cat este prima de casare?

Pentru Rabla Clasic prima de casarea va fi de 6.500 lei, unde exista posibilitatea accesari suplimentare a doua eco-bonusuri:
  • 750 lei – in cazul in care masina achizitionata are un motor ce genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/Km
  • 1.500 lei – daca se achizitioneaza un autoturism cu sistem de propulsie hibrid 

In cazul Rabla Plus, persoanele care achizitioneaza un autovechicul care nu polueaza vor primi din partea Administratiei Fondului de Mediu (AFM) doua tipuri de eco-tichete:
  • 5.000 lei – pentru cumpararea unui autoturism electric-hibrid
  • 20.000 lei – pentru masinile noi electrice

Ce pasi ai de urmat?

Intr-un infografic realizat de MMAP se precizeaza pasii ce trebuie urmati pentru cele doua programe.
Sursa:MMAP

Sursa: MMAP

"Cele doua axe ale programului pot fi accesate de populatie separat sau combinat. In situatia in care un cetatean detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atat prima de casare de 6.500 de lei cat si ecotichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei" se mai precizeaza in comunicat.