BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a decis sa sprijine activitatea EFdeN - Primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania, inca de anul trecut.

In acest an, EFdeN impreuna cu BCR Bpl au lansat Ghidul Conditiilor de Confort, document ce are ca scop imbunatatirea calitatii locuirii in Romania.

Acest ghid aduce o schimbare benefica confortului locativ, deoarece peste 85% din timp il petrecem in interiorul cladirilor, fie ca vorbim de locul de munca, acasa, cumparaturi, etc., cladirile au influenta asupra noastra.

"Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importanta deoarece oamenii petrec circa 85% din timp in interiorul cladirilor. Fie ca vorbim de munca, somn, cumparaturi, sala de fitness sau alte activitati casnice, cladirile au o influenta critica asupra sigurantei, sanatatii si productivitatii noastre", a declarat Ana-Maria Ghita, Manager General EFdeN.

Un studiu al Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi (WorldGBC), din 2014 a aratat ca accesul catre ferestre cu vedere in exterior imbunatateste functiile cognitive si memoria cu 10-25%, iar in spitale timpul de spitalizare se reduce cu 8,5%.

Un alt factor de care trebuie sa tinem cont este lumina naturala, la locul de munca creste productivitatea cu 18%, la scoala performantele elevilor sunt imbunatatite cu 5-14%, iar in magazine vanzarile cresc cu 15-40%.

Vezi Ghidul mai jos.


Citeste si: Ghidul Conditiilor de Confort: Oamenii petrec 85% din timp in interiorul cladirilor

Avem locuinte vechi

Romania are cel mai invechit stoc de locuinte din UE, conform statisticilor realizate de Eurostat, ce au nevoie urgenta de reparatii.

Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din Romania, circa 40% din casele si blocurile din mediul urban au nevoie de reparatii, iar dintre aceste reparatii 52% sunt considerate urgente, se arata intr-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).

"Avem blocuri de locuinte unde nu s-a efectuat nici un fel de lucrare de reparatii in ultimii 20-30 de ani. Tocmai de aceea am decis sa ne implicam in sustinerea acestui Ghid pe care il consideram extrem de util", spune Lucian Anghel, presedintele BCR Bpl.

Reparatiile se fac din economii

Este important de mentionat ca atunci cand vine vorba de reparatii, renovare in propria locuinta, romanii nu apeleaza la un ci la economiile agonisite sau veniturile curente (salariu).

In ciuda faptului ca un roman are aproximativ jumatate din salariul brut al unui slovac, ceh sau croat, majoritatea materialelor folosite in renovarea locuintei au costuri similare cu cele din tarile din regiune.

Citeste si: Bauspar, un sprijin pentru romanii cu venituri modeste

Casa eficienta energetic

EFdeN a dezvoltat o casa ce functioneaza cu puterea solara, are instalate 22 de panouri fotovoltaice, ce genereaza energie electica si 2 panouri solare pentru apa calda menajera, ce fac posibila functionarea casei fara a mai plati facturi, asta fiind printre dorintele proprietarilor de locuinte, costuri de intretinere mai mici.
Managerul General EFdeN, Ana-Maria Ghita, ne-a declarat ca in perioada de viata a unei case cele mai mari sunt pe operare si mentenanta si nu pe investitia initiala.

"Asa cum cumparam o masina si ne intrebam cat consuma asa ar trebui sa ne gandim si la o casa".

Costul pe mp2 este sub media pietei, 800 euro/mp2 poate sa coste aceasta casa, ce poate ajunge pana la 1000 euro/mp2 in functie de gradul de echipare.
Pentru a spori confortul locuintei trebuie sa luam in calcul o serie de factori

Specialistii de la EFdeN ne atentioneaza ca trebuie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand luam decizia de a ne achizitiona o locuinta, precum confortul termic, calitatea aerului, confortul acustic si confortul vizual.

"Cu toate ca exista anumite valori pentru parametrii de confort considerati general acceptati, Confortul termic, Calitatea aerului, Confortul acustic si Confortul vizual, parametrii ce se regasesc in normativele de proiectare a cladirilor, de multe ori acesti parametri ce determina confortul ocupantilor cladirilor nu sunt luati in calcul", a declarat Mihai Baiceanu, Coordonator Programe Cercetare EFdeN 4C.

Vezi 10 Metode simple de a imbunatatii confortul locuintei.