Bonitatea clientului este calculata de banci si este influentata in mare parte de o serie de aspecte, precum: tipul venitului (pensie, , venituri din chirii, PFA, drepturi de autor etc), tipul de contract (pe perioada nedeterminata, sau determinata), anagajator, cheltuieli de subzistenta (pana la 375 lei/membru de familie, in functie de banca), grad de indatorare (diferit in functie de si tipul de credit), profilul clientului, comportament de plata, etc.

Un venit mai mare este un motiv de bucurie, mai ales atunci cand doresti sa iti finantezi un vis, iar cei mai multi romani aleg sa-si achizitionezi o locuinta. Sunt cazuri in care aceasta majorare de venit nu iti este folositoarea la anumite banci din piata, atunci cand vrei un .

Bancile, pentru a calcula suma ce o poti imprumuta, iti vor analiza veniturile din ultimele 3 luni.

Practic trebuie sa astepti cel putin 3 luni de la marirea salariului pentru a solicita un , daca doresti ca sa realizeze scoring-ul pe baza majorarii.

Atentie, insa! Nu toate bancile iau in calcul marirea de venit daca nu s-a realizat si marire de functie. Aceasta practica este folosita de unele banci din piata pentru a elimina riscul de neplata, deoarece in trecut au existat mariri de venit doar pe hartie, inainte de contractarea creditului.

Iata ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a se lua in considerare venitul majorat

Conform Raiffeisen Bank, fiecare solicitare se analizeaza punctual in functie de motivul majorarii, valoarea acesteia, angajator si client, aceste aspecte fiind valabile si in cazul Bancii Transilvania.

In cazul Alpha Bank se analizeaza cat anume din cresterea salariala poate fi luata in considerare pentru acordarea creditului, iar la BCR, in functie de marire se vor solicita documente suplimentare (Revisal, contract de munca, act aditional).

Pentru a accesa un la CEC Bank, trebuie sa stii ca pentru a evalua daca majorarea poate fi luata in calculul bonitatii, va avea nevoie de mai multe informatii, cum ar fi: cu ce procent s-a majorat salariul, de cand s-a majorat si ce reprezinta majorarea?

La Credit Agricole Bank, se poate aplica cu noul venit daca acesta se vede in ANAF ca fiind incasat pe cel putin o luna, insa precizeaza ca este foarte important ordinul de marime al cresterii salariale, mai ales daca nu este insotit de cresterea in functie.