A trecut si luna aprilie, iar aceasta nu a adus modificari majore in piata bancara din Romania. Principalele schimbari sunt legate de marjele creditelor, acestea fiind reduse (majoritatea bancilor apeland la aceasta varianta) sau majorate, precum si reducerea avansului.

Credite Ipotecare. Bancile readuc avansul la valoarea initiala

Incepand cu aceasta luna, Bancpost a redus avansul minim la 15% daca imobilul achizitionat este apartament, iar perioada de creditare nu depaseste 25 de ani, in cazul unei perioade mai mari avansul este de 25%.

In cazul achizitiei unei case avansul este de 20%, daca perioada de creditare este pana in 30 de ani.

Informatii suplimentare despre modificarile aduse de produselor de creditare, gasiti in acest articol: Bancpost a modificat avansul la creditele ipotecare.

La ING acum gasiti doar cu avans de 15%, renuntand de curand la avansul de 25%, detalii aici.

Pe langa aceste modificari, bancile au ales sa le ofere clientilor sai produse de creditare mai ieftine. De exemplu, la Libra Bank poti contracta un cu marja fixa redusa cu 2,29 pp, detalii suplimentare, aici.

Pe FinZoom.ro la Sectiunea Modificari Produse gasesti noutati privind produsele bancare.

Credite de nevoi personale. Reduceri / Majorari de marja fixa

Cele mai dese modificari sunt intalnite in structura creditelor de nevoi personale.

Bancile, fie au diminiat marjele, spre exemplu, cu 0,38 pp respectiv 3,88 pp, la Libra Internet Bank (detalii aici), fie le-au majorat cu 0,6 pp respectiv 0,8 pp, la Idea Bank (informatii suplimentare aici).

Noi conditii de creditare

Pe fondul cresterii salariului minim brut la 1.450 lei, BCR a luat decizia de a majorara venitul minim net acceptat de la 1.000 lei la 1.100 lei (incluzand valoarea tichetelor de masa) pentru solicitantul creditului.

Totodata a modificat si criteriile referitoare la varsta maxima acceptata, detalii gasiti aici.

Se lanseaza produse noi

Credite de nevoi personale

Banca Romaneasca lanseaza Creditul FIT unde clientii bancii pot contracta un de pana la 110.000 lei, pe maxim 5 ani, detalii aici.

Depozite la Termen

Recent TBI Bank a lansat un depozit ce se poate constitui exclusiv online pe 1, 3, 6 sau 12 luni. Dobanda ajunge la 2,8%, daca alegi sa constitui depozitul pe 1 an, detalii suplimentare aici.

Conturi / Carduri. Beneficii pentru consumatori

Consumatorii au posibilitatea de a alege produse cu costuri reduse sau chiar zero. Majoritatea bancilor din piata isi atrag clientii cu gratuitati la anumite operatiuni, cum ar fi: administrarea contului si/sau a cardului, retrageri de numerar de la bancomatul bancii emitente sau chiar de la alte banci din tara sau strainatate.

O ce a anuntat de curand ca ofera gratuitate la retragerile de numerar de la orice ATM din Romania este Banca Romaneasca, oferta fiind valabila pentru consumatorii ce aleg unul dintre noile Pachete de Cont Curent. Vezi aici despre ce pachete este vorba.

Citeste si: Ce banci au retrageri de numerar gratuite la orice ATM?

Piata de capital

La inceputul lunii, Bursa de Valori Bucuresti lanseaza petitia prin care romanii pot avea in premiera o Zi Nationala a Investitiilor.

Cateva zile mai tarziu, BVB si Agerpres lanseaza "INVESTINGROMANIA", Primul Motor Informational dedicat Pietei de Capital Romanesti, ce include continut relevant pentru piata de romaneasca folosind patru surse de informare: stiri AGERPRES, analize si estimari ale analistilor financiari, raportari curente si periodice transmise bursei, prezentari si noutati venite de la companiile listate.

Acum pe FinZoom.ro, ai posibilitatea de a compara randamentele fondurilor de , cu principalii indici bursieri (BET, BETPlus, BET-FI, BET-TR, BET-XT, BET-NG), pe mai multe perioade, pornind de la oferta publica initiala, pana la valorile din ultima saptamana.

Mai multe informatii gasiti aici: Afla cum poti compara evolutia fondurilor de investitii cu indicii bursieri pe FinZoom.ro

Piata de asigurari

Cel mai disputat subiect al acestei luni il reprezinta amenda primita de NN Pensii de la ASF, mai precis 750.000 lei (1% din capitalul social al societatii).

Detalii suplimentare gasiti in decizia ASF si precizarile NN Pensii.