Ultimele doua luni au adus modificari substantiale in piata financiar-bancara din Romania. Asa cum ne-am obisnuit, creditele sunt produsele bancare cu cele mai mari modificari din piata, bancile anuntand reduceri de avans, modificari de si de marja fixa, precum si aparitii de noi produse de creditare.

Credite ipotecare

Cel mai disputat subiect a fost cel legat de fondurile pentru creditele Prima Casa care au intarziat sa apara. Cererea pentru acest a crescut vertiginos in ultimele luni, FNCGIMM anuntand ca in data de 6 iunie s-au inregistrat aproape 1.000 de solicitari de garantare, iar in luna mai se inregistrau 600 de cereri noi de garantare zilnic.

Numarul mare de solicitari a determinat reprezentantii Fondului sa lucreze si in mini-vacanta 1-5 iunie, cu suplimentarea numarului de angajati si prelungirea programului de lucru.

Mai multe informatii in: Prima Casa in asteptare. Fondurile intarzie sa apara

Insa la scurt timp, pe 15 iunie, plafonul de garantii a fost suplimentat cu 500 milioane lei, la 9 banci din piata (care au epuizat fondurile distribuite cu doar 3 luni inainte). Mai multe informatii in: Vesti bune pentru cei care doresc o locuinta: Plafonul la Prima Casa a fost suplimentat

In ceea ce priveste creditele ipotecare, avansul solicitat a suferit modificari la creditele oferite de Veneto Banca (de la 25% la 20%), Garanti Bank (de la 25% la 15%) si Piraeus Bank (marit, de la 20% la 30% sau 40% si este diferentiat in functie de perioada de creditare).

Compara aici pe FinZoom.ro creditele ipotecare din Romania in functie de avansul solicitat si DAE (dobanda anuala efectiva) personalizata pentru fiecare cautare (suma, perioada, destinatia creditului).

Apar produse similare creditului Prima Casa.

Costurile avantajoase ale acestui produs bancar l-au facut sa fie mare cautare, astfel ca bancile au venit pe piata cu produse similare.

Dupa ce la sfarsitul lunii martie BRD lansa creditul ipotecar "La Casa Mea", la inceputul lunii iunie si Bancpost a lansat creditul Casa la Fix.

Dobanzi promotionale


In iunie, Raiffeisen Bank a anuntat ca ofera o redusa cu 20% la Creditul Casa Mea. Astfel, ofera un cu o fixa pe 7 ani de 4,40% si ulterior ROBOR la 3 luni + 2,43%.

Credite de Nevoi Personale

In cazul creditelor de consum bancile au ales sa modifice dobanzile sau marjele fixe. Detalii suplimentare gasiti la Sectiunea Modificari Produse.

Legislatie

Rambursarea datoriilor in cazul insolventei persoanelor fizice se va face in functie de nivelul de trai al debitorului

Pe 9 iunie, Guvernul a aprobat Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. Planul de rambursare a datoriilor in cazul insolventei persoanelor fizice se va determina in functie de nivelul de trai rezonabil si de nevoile de locuit ale debitorului.

Mai multe informatii gasiti aici.

Deprecierea CHF-ului nu este clauza abuziva. In cadrul unui comunicat de presa emis de Curtea de Justitie a UE, avocatul general Nihls Wahl nu considera ca fiind abuziva clauza ce prevede rambursarea sumei imprumutate tot in moneda contractarii creditului.

Avocatul este de parere ca un consumator ar trebui sa stie ca moneda straina se poate aprecia sau deprecia, si in acelasi timp trebuie sa evalueze consecintele unei unei fluctuatii asupra ratei creditului.

Statistica – Depozite si Credite

Indexul FinZoom pentru Depozite, care monitorizeaza depozitele oferite de toate bancile din Romania, a inregistrat valori din ce in ce mai scazute pe tot parcursul anului 2016, tendinta ce a continuat si in anul 2017.

Luand in considerare evolutia indexurilor de la 31 decembrie 2009 observam ca acestea au scazut de la 9,37% in luna decembrie la 0,58% in luna mai 2017.

Mai multe informatii aici: Evolutia Indexului FinZoom la Depozite

In ceea ce priveste creditarea, Indexul DAE la creditele de consum s-a injumatatit in ultimii 8 ani: in luna decembrie 2009 indexul DAE era 21,57%, iar in luna mai 2017 a ajuns la valoarea 11,01%.

Detalii suplimentare: DAE la creditele de consum s-a injumatatit in 8 ani – Indexurile DAE FinZoom.ro

Vezi evolutia lunara a Indexurilor DAE FinZoom la Depozite si Credite.

Finantare IMM

Pe 21 iunie, cinci banci au semnat acorduri de garantare pentru implementarea Initiativei pentru IMM-uri in Romania, prin care se ofera finantari noi pentru IMM-urile din toate regiunile tarii.

Din cele 540 milioane EUR disponibile pentru IMM-uri, Banca Transilvania a anuntat ca va acorda in valoare totala de ˜100 de milioane de euro, iar ProCredit Bank a primit 40 de milioane de euro.

Detalii aici: 5 Banci primesc de la BEI si FEI pentru finantarea IMM-urilor

Citeste si: Analiza Financiar-Bancara pentru Iunie - Iulie 2016

Pensii

Cel mai controversat subiect din ultimele zile ramane cel legat de renuntarea la Pilonul II de Pensii, informatie furnizata de ministrul desemnat la Finante, Ionut Misa.

Citeste aici declaratiile ministrului.

Insa in decurs de cateva ore, aceasta informatie a fost infirmata de noul Premier si de Liviu Dragnea (presedintele PSD), care au tinut sa precizeze ca nu se va desfiinta Pilonul II de Pensii.

Detalii in: Noul premier il contrazice pe Ministrul desemnat la Finante: Nu se desfiinteaza Pilonul II de Pensii