Majoritatea romanilor detin locuinte invechite si care au nevoie urgenta de modernizari si reabilitari, conform unui studiu prezentat de Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank, in cadrul unei conferinte de presa organizata de bancile pentru locuinte.

Suntem singura tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de locuinte aflate in proprietate, mai exact 96% din locuintele din Romania au proprietari, la polul opus aflandu-se Germania (~50%).

Nu s-a construit foarte mult in ultimii 25 ani

Din totalul locuintelor din Romania, doar 18% sunt construite dupa 1990, iar 11% dintre acestea sunt construite dupa 2000.

"48% din locuinte sunt construite inainte de 1970, intre 1970 si 1989 mai avem inca 34%. Practic avem 82% din fondul de locuinte este construit inainte de 1990. Daca ne uitam ce s-a construit dupa 1990avem doar 18%, care ne pozitioneaza la coada clasamentului european, deci dupa 1990 nu s-a construit foarte mult desi dinamica constructiilor a fost una destul de alerta", a declarat Ionut Dumitru.

Pe langa problema legata de vechimea locuintei avem si cea mai mica suprafata medie locuibila de doar 41 mp2, media UE fiind de 90 mp2.

"Suntem proprietari pe o bojdeuca mica, pe o locuinta care are o suprafata locuibila foarte mica si veche in acelasi timp".

Din Uniunea Europeana, Cipru are o suprafata medie locuibila de 150 mp2, urmata de Luxemburg cu 130 mp2 si Irlanda cu 120 mp2.

Numar redus al proprietarilor cu credite

Atunci cand se decid sa cumpere o locuinta, romanii nu apeleaza la un ipotecar: "Doar 0,9% din fondul de locuinte din Romania este finantat printr-un ipotecar, fata de o medie europeana de 40,1%".

Creditele Prima Casa tot mai cautate de romani

"Dinamica a fost una destul de alerta in ultimii ani, insa este de mentionat ca incepand cu 2009 a intrat in piata produsul de Prima Casa care a canibalizat produsul standard, produsul de creditare Prima Casa are o serie de avantaje majore: avansul de doar 5%, garantia de stat de 50%, dar daca ne uitam la practicile europene, un avans de 5 % este un avans extrem de mic mai ales intr-o tara care se confrunta cu riscul unei supraindatorari a populatiei".

Economistul sef al Raiffeisen Bank a precizat ca inainte de a ne indatora este important sa facem si un exercitiu de economisire, asa cum se intampla in cazul sistemului Bauspar, unde clientul trebuie sa economiseasca o perioada de timp inainte de a se imprumuta.

Dobanzile fixe sunt mai avantajoase

"Chiar daca dobanzile fixe par mai mari decat cele variabile de acum, trebuie privita perspectiva pe termen mai lung 25-30 de ani, in care lucrurile pot sa se inverseze, fixa, care este ecum mai mare va fi mai mica decat la o variabila, la momentul la care cresterea dobanzilor se va materializa".