Ionut Balan Ionut Balan

Presedintele Kazahstanului a ordonat bancii centrale de la Astana sa se concentreze pe promovarea cresterii economice si le-a spus ministrilor din Guvern ca sunt "lasi" pentru ca nu fac suficient pentru a "face curatenie" in sectorul bancar local, transmite Reuters.

Comentariile lui Nursultan Nazarbayev, facute la o sedinta de Guvern transmisa in direct pentru mass media, ar putea descuraja centrala in a pune in aplicare planurile sale de inasprire a politicii monetare, dupa ce aceasta a dat semnale ca ar putea majora de politica monetara la viitoarea sedinta a Consiliului de Administratie din martie, de la actualul nivel de 9,25%.

Obiectivul primordial al politicii monetare a bancii centrale este stabilitatea preturilor. Banca raporteaza presedintelui, insa in limitele autoritatii date de legislatie, si este independenta in activitatea sa, potrivit prezentarii de pe site-ul propriu.

Nazarbayev a afirmat ca ponderea creditarii in PIB este prea mica, ceea ce inseamna ca economia kazaha duce lipsa de .

"Banca centrala trebuie sa fie activa si sa promoveze cresterea economica inainte de toate", a spus presedintele, cerand o mai stransa coordonare intre centrala si Guvern.

Nazarbayev a ordonat Executivului si bancii centrale sa asigure o crestere economica de 5% anul acesta, in crestere fata de cea de anul trecut, estimata la 4,1%.

Presedintele Kazahtanului a mai transmis bancii centrale sa efectueze o analiza a calitatii activelor bancilor locale si sa "faca curatenie" in sectorul bancar, alaturi de Guvern.

Si presedintele Donald Trump a acuzat la inceputul anului Federal Reserve – sistemul de banci centrale al Statelor Unite - ca reprezinta singura a economiei, dupa ce Fed a majorat referinta si a revizuit in jos proiectiile de crestere economica. "Singura a economiei noastre este Fed. Ei n-au simtul pietei, nu prea inteleg razboaiele comerciale", a scris Trump pe Twitter. El a comparat Rezerva Federala cu un jucator de golf caruia ii lipseste "simtul" gaurii.

Trump i-a cerut noului presedintelui Fed, Jerome Powell, sa nu creasca dobanda-cheie dar acesta nu a tinut cont de sugestie. Dupa aceasta decizie CNN si Bloomberg au dezvaluit ca Trump ar intentiona sa-l demita pe Powell, desi chiar el l-a desemnat recent.

Inaintea lui Nazarbayev si Trump, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost cel care a pus la indoiala necesitatea unei banci centrale independente, spunand ca in cazul in care nu poate face fata sarcinilor sefului Bancii Nationale a Turciei, Erdem Basci, va fi tras la raspundere.

In prezent, Basci nu mai conduce centrala, iar un procuror din Ankara l-a trimis in fata justitiei pentru pagube materiale grave cauzate cetatenilor Turciei, ca urmare a unei politici de dobanzi eronate.

"In ciuda faptului ca guvernul i-a cerut in mod repetat sa reduca principalele rate ale dobanzilor, autoritatea monetara nu a raspuns la aceasta cerere", a precizat Erdogan.

Un alt patrulea caz in care politicienii aduc atingere statutului de independenta al bancii centrale e cel din Argentina.

Cristina Fernandez de Kirchner l-a demis la inceputul anului 2010 pe seful bancii centrale, Hernan Martin Redrado, dupa ce acesta a refuzat sa elibereze 6,5 miliarde de dolari din rezerva valutara a Bancii Nationale pentru ca guvernul sa plateaca o datorie externa.

La ordinul presedintelui Fernandez de Kirchner, Procurorul General a depus o plangere in justitie impotriva guvernatorului.

Ne-am obisnuit ca politicienii sa incerce sa-si intretina populismul presand bancile centrale sa dea drumul la tiparnita de bani, dar parca a merge pana acolo incat a-i da in judecata pe guvernatori pentru ca sunt persoane responsabile si refuza sa genereze inflatie ca in timpul Republicii de la Weimar e prea de tot.

Iar ceea ce mai surprinde este faptul ca guvernatorii de banci nationale sunt tratati altfel decat politicienii.

Adica, pe cand bancherilor centrali li se instrumenteaza procese pe motiv ca politicile monetare nu satisfac obiectivele guvernamentale, oamenii politici nu compar in fata justitiei ca urmare a faptului ca implementeaza politici fiscale si de venituri ce fac ca economiile sa se confrunte cu situatii de criza sau pentru ca refuza sa elaboreze politici structurale.

Iar lipsa de decizie in ceea ce priveste restructurarea ori politicile fiscale defectuoase sunt mai daunatoare, fiindca ele actioneaza pe termen mediu si lung, pe cand politicile monetare constitutie un instrument de reglaj fin, indicat pe termen scurt.