Ionut Balan  Ionut Balan

Banca Noii Zeelande - prima care a adoptat tintirea inflatie – are obiectiv dual

Doar luna aceasta, guvernele din Filipine si Noua Zeelanda au luat masuri interpretate de piete ca fiind de natura sa erodeze independenta bancilor centrale din tarile respective.

Astfel, presedintele filipinez de "mana forte" Rodrigo Duterte l-a numit guvernator al bancii centrale a tarii pe Benjamin Diokno, fost membru al administratiei lui Duterte, care a detinut pana de curand functia de secretar de stat pentru Buget, fiind deci unul dintre principalii responsabili de politica fiscala din Filipine.

Cei mai multi analisti au interpretat decizia ca fiind motivata politic si au exprimat ingrijorarea ca numirea ar putea ameninta independenta inca unei institutii publice vitale a tarii, iar moneda nationala, peso-ul, s-a depreciat semnificativ fata de dolarul american, scrie CNBC.

Potrivit sursei citate, dupa vacantarea postului de guvernator al bancii centrale industria financiara se astepta ca Duterte sa-l numeasca in functie pe unul dintre cei trei viceguvernatori ai bancii sau cel putin pe cineva din interiorul institutiei. Nestor Espenilla, fostul guvernator, a decedat in februarie, in urma unui cancer.

Potrivit Wall Street Journal, fostul secretar de stat pentru Buget este prima persoana care trece direct din cabinetul ministerial in pozitia de sef al bancii centrale. El si-a aparat public propria numire, declarand postului guvernamental de radio de la Manilla ca faptul ca detine un doctorat in economie si ca a predat materia timp de 40 de ani la Universitate il califica in postura de expert in politica monetara.

"Cel mai probabil au existat motive politice pentru aceasta numire. Recentele evenimente din Filipine nu creeaza mediul ideal pentru ca Diokno sa-si asume functia de guvernator al bancii centrale", este de parere Peter Mumford, sef al diviziei pentru Asia de Sud si Sud-Est al firmei de consultanta in risc politic Eurasia Group.

O alta problema este aceea ca multi parlamentari filipinezi au criticat aspru proiectul de buget de stat pe 2019 elaborat sub coordonarea lui Diokno si l-au acuzat ca isi favorizeaza rudele sa obtina contracte de achizitii de stat, acuzatie respinsa de acesta. A fost lansata si o investigatie oficiala in aceasta privinta, nefinalizata deocamdata, iar subiectul a generat un conflict intre Parlamentul si cabinetul presedintelui Duterte.

Analistii mai spun ca decizia lui Duterte constituie inca un exemplu al tenditei presedintelui de a politiza institutii care, prin definitie, trebuie sa ramana independente si neutre. Un precent adesea citat este cel al fostului presedinte al Curtii Supreme de Justitie din Filipine, Maria Lourdes Sereno, demisa din functie dupa ce a criticat politica violenta a lui Duterte in ceea ce priveste combaterea traficului de droguri.

Peso-ul filipinez s-a depreciat cu 1% in ziua anuntului numirii noului guvernator si a ramas pe aceeasi tendinta si in zilele urmatoare.

Desi Diokno nu este membru al nici unui partid, detinand functii guvernamentale in mandatele mai multor presedinti, numirea sa tot este vazuta ca amenintand impartialitatea bancii centrale, care, potrivit Nikkei Asian Review, este privita ca una dintre cele mai bine conduse institutii din Filipine.

In Noua Zeelanda, luna trecuta, statutul bancii centrale a fost modificat in sensul ca institutia nu va mai avea mandat unic, constand in mentinerea stabilitatii preturilor, ci dual, adaugandu-se obiectivul ocuparii complete a fortei de munca. Mai mult, incepand din mai, deciziile de politica monetara nu vor mai fi luate exclusiv de banca centrala, ci de un comitet de politica monetara format din 4 oficiali ai bancii si 3 membri externi, din afara institutiei.

Reserve Bank of New Zealand a fost prima banca centrala a lumii care a adoptat oficial o politica explicita de tintire a inflatiei.

De asemenea, luna aceasta, secretarul Trezoreriei din Guvernul Noii Zeelande, Gabriel Makhlouf, a fost numit membru cu statut de observator in noul comitet de politica monetara.

Toate aceste masuri au fost criticate de analisti ca fiind de natura sa erodeze independenta bancii centrale neozeelandeze.