Ideal este sa economiti din timp pentru cadourile de Craciun, fiindca in timpul sarbatorilor este foarte usor sa intrati in capcana datoriilor. Multi privesc oferirea de cadouri in aceasta perioada ca pe o obligatie si cheltuie mult peste posibilitati.

Unii romani profita de veniturile mai mari din luna decembrie (provenite din prime de Craciun, al 13-lea , tichete cadou sau de vacanta), insa mai ales romanii cu venituri mici apeleaza la CAR-uri sau la IFN-uri pentru a pune ceva deosebit pe masa de Craciun sau a oferi cadouri celor dragi.

Este adevarat ca sunt si foarte multe promotii in aceasta perioada atat din partea comerciantilor, cat si din partea bancilor, care speculeaza dorinta romanilor de a oferi cadouri tuturor de Craciun. Carduri cu plata in rate fara (la cumparaturi la orice comerciant sau asociate cu anumite lanturi de comercianti), de consum mai avantajoase, toate venite sa ne atraga sa cumparam cat mai mult acum.

In dorinta de a-i bucura pe cei dragi, avem tendinta de a cumpara lucruri mai de valoare si mai multe. Sa iti iei un pentru cadouri, din impuls emotional si sa platesti in viitor nu este o idee buna – trebuie sa te gandesti cum returnezi banii imprumutati – de la banca, IFN, CAR, prieteni.Sursa video: Antena 1
Recomandari FinZoom.ro

Faceti o lista de cheltuieli pentru luna decembrie care sa includa:

  • cheltuieli obligatorii (utilitati, rate, abonamente de transport/benzina, asigurari, taxe),
  • cheltuieli necesare (alimente, consumabile in casa),
  • puneti bani deoparte pentru urgente neprevazute (probleme medicale, defectiuni la electronice)
  • abia apoi vedeti cat puteti aloca pentru cheltuieli de placere (cadouri de Craciun, bilete la concerte, vacante).

Faceti o lista cu cadouri intr-un buget alocat, pe care sa vi-l permiteti.

Plecati cu aceasta lista la cumparaturi si nu va abateti de la ea (doar daca inlocuiti ceva din lista cu ceva mai ieftin si mai de calitate), fiindca tentatiile sunt acum la tot pasul.