Legea Darii in plata a creat controverse inca din stadiul de proiect, iar adoptarea ei in luna mai 2016 a determinat tot mai multe banci sa recurga la inasprirea conditiilor de creditare, in special la marirea avansului pentru creditele ipotecare de la 15% la 45% in unele cazuri.

Daca in luna iulie 2016 avansul mediu la creditele imobiliare in lei era de 26,6%, la sfarsitul anului acesta s-a diminuat cu aproximativ 1,7 pp, ajungand la 24,9%.

Tot mai multe banci au inceput sa revina la avansul de 15%, insa au impus alte conditii.

In luna ianuarie a anului 2017 avansul mediu era de 23,78%, iar in lunile februarie si martie a ajuns la 22,53%.

Citeste si: FINZOOM.RO LANSEAZA IN PREMIERA: AVANSUL MEDIU LA CREDITELE IPOTECARE - PRO TV [VIDEO]


Care sunt cele mai importante modificari in T1 2017?

In luna ianuarie, Credit Agricole Bank a diferentiat avansul astfel: 15% pentru creditele acordate pe o perioada de maxim de 20 ani clientilor care doresc sa achizitioneze imobile in orase cu mai mult de 100.000 locuitori si avans de 20% pentru o perioada de 30 ani.

Citeste si: Inca o banca reduce avansul la 15%

Incepand cu data de 21 ianuarie 2017, nivelul avansului minim solicitat pentru ipotecare oferite de ING a fost redus la 15%, fata de 25%. ING ofera si cu avans de 25%, insa in acest caz este mai avantajoasa.

ING ofera in continuare Creditul de imobiliare cu avans 0%.

Citeste si:
Tot in luna ianuarie, OTP a scazut avansul de la 20% la 15%.

Citeste si: OTP Bank a redus avansul minim

A doua luna a anului a adus si ea modificari in ceea ce priveste avansul creditelor ipotecare.

BRD oferea cu avans de 25% daca gradul de indatorare era mai mic de 50%, iar Credit Agricole Bank a revenit la avansul de 15%.

Leumi Bank a scazut avansul la 25% din valoarea imobilului achizitionat. Conform informatiilor prezentate pe site se preciza ca avansul putea fi mai mic de 25% din valoarea imobilului achizitionat, daca se aduc garantii imobiliare suplimentare, aflate in proprietatea persoanei imprumutate sau a unei terte persoane fizice.

Tot in februarie si Raiffeisen Bank a facut o diferentiere a avansului la . Se puteau contracta cu avans de 15% pentru perioada de creditare maxim 25 ani in localitatile agreate, 20% pe o perioada de maxim 30 ani in localitatile agreate si cu avans 45%.

Luna martie nu a adus modificari in ceea ce priveste creditele ipotecare, insa BRD a anuntat cateva modificari la creditele ipotecare aferente lunii aprilie. Aceasta banca a lansat creditul Ipotecar la Casa Mea al carui avans este de 15%.

Citeste si: BRD A LANSAT CREDITUL "LA CASA MEA"

A anuntat totodata si o modificare in ceea ce priveste creditele ipotecare Habitat de la BRD, pe site-ul bancii existand informatia ca „Avansul este de minim 15% sau 20%, in functie de gradul de îndatorare si destinatia imobilelor care fac obiectul creditului, respectiv sunt aduse in garantie (avansul este de 35% daca obiectul creditului/garantia este un teren)”.

Vom vedea cu ce modificari vor veni bancile in trimestrul urmator si care vor fi influentele acestora asupra avansului mediu.