Pe 13 iunie, Camera Deputatilor a adoptat cu 179 de voturi, proiectul de lege privind Sistemul de economisire-creditare (Bauspar), fiind trimis ulterior catre Presedintele Romaniei pentru promulgare.

Conform legii adoptate de Parlament, in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) vor modifica in mod corespunzator normele metodologice de aplicare necesare punerii in practica a noii legi.

"Plecand de la aceasta realitate credem ca deblocarea sistemului de economisire creditare va conduce la o imbunatatire a conditiilor locative ale romanilor", apreciaza reprezentantii ABDLR.


Nu se va impune limita de varsta

Sistemul de economisire-creditare din Romania a fost blocat in urma investigatiilor facute de Curtea de Conturi, iar de mai bine de 2 ani, bancile nu au mai inrolat noi clienti.

Inspectorii Curtii de Conturi erau de parere ca cele doua banci din sistem acorda ilegal prima de stat pentru clienti persoane fizice, copii minori care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima dar si persoane varstnice (peste 65 de ani), care ar incheia contractele de economisire doar pentru a primi prima, iar utilizarea sumelor economisite s-ar face in alt scop decat locativ.


Noua lege adoptata de Camera Deputatilor, indreptateste toti clientii, indiferent de varsta, sa primeasca prima de la stat, a carei valoare a ramas neschimbata (maxim 250 euro/an).

"Sunt indreptatiti sa beneficieze de prima de stat clientii persoane fizice, indiferent de varsta si de starea civila. In cazul persoanelor casatorite, beneficiaza de prima de stat fiecare dintre soti, separat, in baza contractului de economisire-creditare incheiat in nume propriu.
In cazul minorilor, contractul de economisire-creditare se incheie, in numele acestora, prin reprezentantii lor legali", se arata in noua lege.


Prima de stat va trebui folosita in scop locativ

Noua lege, obliga clientii sa sa prezinte bancii documentele justificative privind utilizarea in scop locativ a primei de stat.

"Pentru a beneficia de prima de stat acestia au obligatia ca in termen de maximum 6 luni de la incasarea soldului economisit, sa prezinte bancii documentele justificative privind utilizarea in scop locativ, a unei sume cel putin echivalente cu cuantumul primei de stat si a dobanzii aferente acesteia. In cazul in care utilizarea sumei cel putin echivalente cu cuantumul primei de stat si a dobanzii aferente acesteia in scop locativ nu este dovedita de clientii bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ, in termenul stabilit, aceasta nu va fi pusa la dispozitie clientului si se va restitui Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".

Legea specifica ca "dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire, denumit in continuare anul de economisire, in care s-au efectuat depunerile indreptatite la prima, in temeiul contractului de economisire-creditare."


Cand se aloca prima de stat?

In lege se mentioneaza ca "prima de stat se aloca de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si se acorda de acesta dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in termen de maximum 60 de zile de la data inregistrarii solicitarii transmise de banca de economisire si creditare in domeniul locativ. Prima de stat este virata de banca de economisire si creditare in domeniul locativ in contul clientului, in termen de 15 zile de la acordarea acesteia".

Clientul are dreptul, dar nu si obligatia de a contracta un credit

Pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minimum 5 ani, iar clientul nu este obligat ca apoi sa ia si un .


Noua lege se aplica doar clientilor noi

"Contractele de economisire - creditare aflate in derulare raman guvernate, de dispozitiile normative in vigoare la momentul incheierii acestora", se arata in lege.

Pe scurt, clientii vechi depind, in continuare, de instanta de judecata.

In acest moment, clientii care au economisit minim 5 ani in sistem, nu isi primesc primele de la stat, acestea fiind blocate pana la o decizie definitiva data de instanta de judecata, dar isi pot retrage sumele economisite, plus dobanzile aferente.