Intentia romanilor de a demara proiecte de imbunatatire a confortului locativ creste de la an la an, asta si faptului ca avem cel mai invechit stoc de locuinte din Europa.

Un studiu efectuat de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR) arata ca 72% dintre romani intentioneaza sa-si imbunatateasca confortul locativ in urmatorii 5 ani.

Detalii despre acest studiu gasesti aici.

Romanii economisesc mai mult

Economiile raman principala sursa de finantare a proiectelor locative pentru 44% dintre persoanele intervievate, 32% apeleaza la veniturile curente si doar 24% la un .

"Creste foarte mult suma economisita. De aici tragem concluzia ce importanta este educatia financiara, daca am educatie financiara si sunt invatat sa economisesc regulat, strang niste bani care imi dau curaj sa pot sa demarez ceva, practic educatia financiara ne ajuta nu doar la a avea un nivel de trai mai bun ci si la imbunatatirea confortului locativ", spune Lucian Anghel, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.

Produsele de economisire-creditare reprezinta o solutie pentru romanii ce doresc sa-si imbunatateasca confortul locativ, insa de mai bine de 3 ani si jumatate, activitatea bancilor pentru locuinte a fost blocata si nu au mai fost inrolati clienti noi in sistem.

Sistemul este atractiv pentru clienti, in prima faza datorita dobanzii, care este fixa, faptului ca pot sa economiseasca si apoi sa ia un dar si a valorii primei de stat (maxim 250 euro/an).

Bancile pentru locuinte anunta lansarea de produse noi in a doua jumatate a anului

Reprezentantii bancilor pentru locuinte (BCR BpL si Raiffeisen BpL) spun ca in a doua jumatate a anului vom avea noile produse de economisire-creditare, care vor fi validate de auditori si aprobate de BNR in termen de maxim 3 luni.

Noile produse se vor adresa oricarui cetatean roman, indiferent de varsta (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani, care vor beneficia si de prima de stat, a carei valoare va ramane neschimbata), insa de aceasta data justificarea primei de stat si a dobanzii aferente va fi obligatorie.

Pentru contractele vechi, aflate in derulare, bancile pentru locuinte vor trebui sa trateze primele de la stat pe baza vechii legislatii.

Prima de stat va fi platita dupa solutionarea definitiva a actiunii in instanta

Clientii bancilor care au de incasat prima de stat trebuie sa stie ca aceste sume vor fi platite de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice doar dupa solutionarea definitiva a actiunii in instanta:
"Dupa solutionarea definitiva a actiunii in instanta, in functie de masura dispusa de instanta de judecata, MDRAP va actiona in consecinta, in sensul virarii primelor de stat restante. Atat BCR Banca pentru Locuinte SA, cat si Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA, au solicitat virarea primelor de stat, atat in 2016, cat si in anii urmatori, dar din motivele prezentate mai sus, la nivelul MDRAP s-a decis suspendarea virarii primelor de stat catre cele doua banci, pana la solutionarea definitiva a actiunii in instanta.
De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, sub rezerva solutionarii favorabile a actiunii in instanta, primele de stat nevirate de MDRAP catre cele doua banci, pana la data cand se incheie relatiile contractuale ale clientilor cu bancile respective, si care se cuvin clientilor, vor fi transferate imediat ce vor fi receptionate de banci, in ultimele conturi curente indicate de catre clienti
".