Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din Romania, circa 40% din casele si blocurile din mediul urban au nevoie de reparatii, iar dintre aceste reparatii 52% sunt considerate urgente, se arata intr-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).

Majoritatea clientilor bancilor pentru locuinte provin din gospodarii cu venituri modeste si cu mai multi membrii, iar imobilele in care locuiesc au un grad de uzura mai mare.
Chiar daca avem cel mai invechit stoc de locuinte din UE, conform Eurostat, prima prioritate investitionala a romanilor este imbunatatirea confortului locativ.

"Veniturile medii ale romanilor reprezinta jumatate din cat incaseaza un ceh, slovac sau croat, in timp ce costul materialelor de constructii este relativ similar cu cel din Romania", a declarat Lucian Anghel, presedintele BCR BpL.

Intr-un comunicat de presa transmis de BCR Bpl mentiona faptul ca 34% dintre gospodariile din mediul rural nu au grup sanitar, iar in cazul locuintelor din mediul urban procentul este de 8,5%, in timp ce 32% nu au baie/dus in interior.

Clientii bancilor folosesc banii pentru renovarea locuintei

Dintr-un numar de 814 de respondenti, 585 (72%) dintre acestia au declarat ca au folosit fondurile economisite pentru renovare, reparatii si reabilitare.

"Daca discutam de renovare, prima sursa este ce economisesc, nu este . Romanii cand se gandesc la renovare prima sursa ce o folosesc este partea de economisire. Este foarte important ca toata lumea sa sustina partea de economisire" a declarat Lucian Anghel.Sursa: ABDLR

Printre cele mai intalnite reaparatii din case clientilor Bauspar se refera la zugravire si reparat peretii (51%), inlocuit geamuri (30%) si instalatii sanitare si electrice (26%).

Romanii aleg sa repare urgentele ce se ivesc si mai putin lucrurile ce pot astepta, dupa cum se vede schimbarea mobilierului este pe ultimul loc.

Ce materiale cumpara romanii pentru repararea locuintei?

Vopseaua este cel mai cumparat produs de clientii Bauspar (73%), urmat de silicon (68%), obiecte sanitare (55%), si doar 14% aleg sa cumpere tigla.Sursa: ABDLR

33% din clientii ce aleg sa investeasca in reabilitarea locuintei, aleg materiale pentru finisaje interioare, 25% aleg instalatiile sanitare/termice/electrice, 23% materiale de constructii si 19% aleg materiale pentru finisaje exterioare.

Citeste si: Studiu IRSOP: Mai mult de jumatate (54%) dintre clientii Bauspar spun ca posibilitatile lor financiare nu le permit sa-si imbunatateasca conditiile de locuit

Gospodariile sarace au probleme locative mai mari

Problemele locative sunt sistemice, atat gospodariile cu venituri peste medie (peste 3.000 lei) cat si cele sarace raporteaza probleme cu locuinta, vechimea fiind cea mai intalnita la majoritatea imobilelor.

Procentul este mai mare in cazul gospodariilor sarace, 47%, comparativ cu 44%, in cazul locuintelor cu venit peste medie.

Romanii, ingesuiti in propriile locuinte

Majoritatea clientilor Bauspar locuiesc in blocuri de locuinte (56%), iar 1 din 4 clienti traieste in locuinte unde numarul persoaneloe este mai mare decat numarul camerelor de locuit. Densitatea excesiva apare mai fecvent la clientii tineri (18-34).

Densitatea locativa are o influenta negativa asupra stresului psihologic, 34% din clientii din urban indicand stari de nervozitate si ingrijorare (27%).

Urgentele familiare au intaietate

18% din clientii Bauspar pun urgentele familiei pe primul loc si lasa de-o parte problemele locuintei, iar clientii cu contracte pentru copii minori aleg sa economiseasca pentru bani pentru copil la majorat.

Citeste si: Sistemul Bauspar ar putea genera, pana in anul 2020, ale populatiei, in domeniul locativ, de pana la 1 miliard de Euro

Prima Casa nu rezolva problema locativa a romanilor

"Studiul acesta confirma ca doar Prima Casa nu rezolva problema de confort locativ, este un program bun dar acum ceva timp se vorbea despre faptul ca 2 din 3 locuinte cumparate prin Prima Casa sunt vechi si evident ca aceste imobile trebuie renovate", a declarat Lucian Anghel.

"Noi vedem des la clientii nostri, cumpara locuinta prin Prima Casa dar o renoveaza cu banii de pe Bauspar" a declarat Aurelia Cionga, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Increderea clientilor in sistemul Baspar este mare

Trei din patru clienti au incredere foarte mare in contractul de economisire-creditare, avand in vedere neclaritatile legislative.

Rolul in economie. Investitii prin Bauspar

Daca sistemul Bauspar ar functiona normal, pana in 2020 s-ar putea realiza pe baza acestui sistem Bauspar de pana la 1 miliard de Euro, ceea ce ar reprezenta un important vector de crestere economica si bunastare pentru sute de mii de familii de romani.

"Speram sa avem acele clarificari legislative in Parlament, noi ne-am dori chiar pana incepe vacanta parlamentara" a conchis Lucian Anghel.

Sistemul de economisire-creditare ramane in continuare blocat. Bancile nu accepta clienti noi in sistem

Sistemul de economisire-creditare din Romania este blocat datorita investigatiilor facute de Curtea de Conturi, iar de mai bine de un an de zile bancile nu au mai inrolat noi clienti.

Inspectorii Curtii de Conturi sunt de parere ca cele doua banci din sistem acorda ilegal prima de stat pentru clienti persoane fizice, copii minori care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima dar si persoane varstnice (peste 65 de ani), care ar incheia contractele de economisire doar pentru a primi prima, iar utilizarea sumelor economisite s-ar face in alt scop decat locativ.

Citeste si: Clientii bancilor pentru locuinte nu sunt de acord cu propunerile Curtii de Conturi