Daca am avut restante la alte credite pot aplica la un credit?
Raportarea la Biroul de credit nu implica automat un refuz cu privire a acordarea unui credit. Majoritatea bancilor analizeaza numarul de zile de intrarziere, precum si valoarea sumelor restante.

Decizia de creditare se ia automat pe baza Raportului de Credit?
Biroul de Credit nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit. Analiza facuta de fiecare institutie pentru a decide acordarea unui credit se bazeaza atat pe informatiile detaliate, actualizate si reale cuprinse in Raportul de Credit dar si pe alte informatii.

Cat timp raman inregistrat la Biroul de Credit?
Intervalul de timp pentru care informatiile aferente unui credit sunt afisate in Raportul de Credit este de 4 ani, de la data ultimei actualizari transmise.

Daca am avut in trecut o restanta cu care am fost inregistrat la Biroul de Credit, si ulterior am achitat-o, mai figurez in baza de date?
Da, in baza de date veti figura timp de 4 ani, ca la data respectiva ati inregistrat o restanta.

Biroul de Credit poate modifica datele despre mine? Exista exceptii de la aceasta regula?
Biroul de Credit nu poate modifica aceste date. Tinand cont de prevederile contractului cu participantii, in situatiile pe care le considera justificate, acestia au dreptul de a modifica datele pe care le-au transmis Biroului de Credit.

Sunt raportat la Biroul de Credit cu restante/intarzieri la plata unor rate sau cu un credit pe care nu l-am avut niciodata. Cum se pot sterge aceste raportari?
Numai bancile au dreptul de a modifica raportarile facute, fie ele pozitive sau negative. Daca sunteti raportat cu un credit pe care nu il recunoasteti sau cu o restanta pe care stiti ca nu ati avut-o, depuneti o reclamatie la care a inregistrat aceasta raportare, atasand la reclamatie si Raportul de Credit primit de la Biroul de Credit. Daca se dovedeste ca aveti dreptate, are obligativitatea de a sterge raportarea eronata.

Am fost raportat la Biroul de Credit fara sa fiu anuntat pentru neachitarea la timp a comisionului anual de administrare card. Mentionez ca nu am primit nici un termen inaintea raportarii la Biroul de Credit. Ce as putea face in situatia in doresc sa contractez un credit?
Banca trebuia sa va anunte inainte de a va raporta la Biroul de Credit, pentru evitatrea riscului de a nu putea obtine un credit. Daca doriti un nou credit, luati legatura cu pentru a vedea daca aceasta poate modifica datele din Biroul de Credit, in cazul in care considera ca a gresit si trebuia sa va anunte inainte de a fi raportat.

In situatia in care am contract de munca pe perioada nedeterminata dar am intarziere o luna la un credit la ce pot aplica pentru un ?
Majoritatea bancilor ofera credite solicitantilor cu incidente de plata minore, intarzieri de pana la 60 de zile in achitarea datoriilor de pana la 100 RON. Se acorda derogari si de la aceste reguli in functie de politica fiecarei banci in parte.

Ce se intampla daca ajung in situatia de a nu mai putea achita ratele la un credit?
Sunteti raportat la Biroul de Credit, iar in cazul in care nu mai platiti ratele, riscati sa fiti executat silit si implicit sa vi se puna popriri pe conturi de la de unde aveti creditul sau de la alta .

Ce pot face pentru a nu ajunge in Biroul de Credit in conditiile in care nu mai dispun de acelasi si doresc o refinantare pentru a putea sa platesc creditul actual, dar cu o rata mai mica decat cea pe care o am in momentul de fata?
Pentru a evita riscul de a ajunge in Biroul de Credit va recomandam sa stabiliti cu la care aveti creditul o intalnire, in care sa ii explicati ca vi s-a micsorat salariul si sa va propuna o solutie (rescadentare a datoriei).
De asemenea, comparati ofertele de refinantare de pe piata. S-ar putea sa va incadrati cu un mai mic la un credit la alta , care are costuri mai bune si o rata lunara mai mica.

Care sunt efectele inregistrarii la Biroul de Credit daca esti codebitor, girant?
Aveti aceleasi dezavantaje ca un solicitant de credit principal:
  • Cu cat este mai mare intarzirea, cu atat scad sansele de a putea obtine un nou credit in urmatoarea perioada
  • Daca doriti un credit, acesta ar putea fi mult mai scump
  • Pierdeti beneficiile din ofertele promotionale ale bancilor sau de cresterile de limite de credit oferite clientilor care nu intarzie cu plata lunara a ratelor
Unde pot apela daca am restante la Biroul de Credit si am fost respins de toate bancile?
O alternativa la cu care va confruntati este apelarea la institutiile financiare nebancare. In unele cazuri acestea acorda credite special create pentru persoanele cu istoric negativ de creditare.
Inainte de luarea deciziei va sfatuim sa analizati atent situatia, deoarece aceste credite sunt foarte scumpe datorita riscului ridicat de neplata.

De unde afla bancile despre restantele pe care le am?
Institutiile de credit au acces la baze de date specializate in care sunt puse la comun informatii despre persoanele care au contractat credite si persoanele care n-au platit la timp:
  • Biroul de Credit (clientii cu restante mai mari de 30 de zile, inclusiv durata intarzierii si suma datorata)
  • Centrala Riscului de Credit (clientii cu restante si alte contractate de un solicitant - credite peste 20.000 de Lei)
Care sunt principalele diferente intre Biroul de Credit si Centrala Riscului de Credit?
  • La Biroul de Credit se raporteaza zilnic, pe cand la CRC se raporteaza lunar
  • La Biroul de Credit se raporteaza persoane fizice, pe cand la CRC se raporteaza persoane fizice si juridice
  • La Biroul de Credit se raporteaza indiferent de valoarea creditului, pe cand la CRC se raporteaza pentru debitorii a caror datorie individuala fata de institutia respectiva este mai mare sau egala cu 20.000 lei
Vezi si: Ghid - Biroul de Credit