Ionut Balan Ionut Balan

Umbla pe Internet o poveste SF-fantasy de cea mai proasta calitate care sustine ca Banca Nationala a Romaniei actioneaza intentionat si cu buna stiinta in modalitati contrare mandatului sau legal de mentinere a stabilitatii preturilor si de supraveghere a flotarii controlate a leului. Scenariul colportat e ca BNR incurajeaza, ba chiar stimuleaza deprecierea leului.

De ce ar face banca centrala asta? Scopul ascuns, spun autorii acestei teorii a conspiratiei, ar fi majorarea profitului financiar al BNR. Dar lucrurile nu se opresc aici. S-ar dori cresterea acestui profit pentru ca dintr-o parte din el, respectiv o cincime, ar urma sa se "infrupte" conducerea si angajatii BNR, tragandu-si "bonusuri de performanta" din aceasta sursa.

Teoriile conspiratiei in general si calomniile publice intemeiate pe ele isi trag sursa succesului in ignoranta publicului. Acolo unde e vorba de complexitate si nuante, mai ales in chestiuni tehnice si de reglaj fin, evident ca e mult mai usor, desi total lipsit de onestitate, sa colportezi scenarii simplificatoare de-a dreptul primitive, generatoare de tapi ispasitori cu mare notorietate. Marea problema este ca, in acest fel, este terfelita reputatia unor specialisti de top.

Tocmai de aceea asemenea, aceste teorii ale conspiratiei trebuie demontate cu promptitudine, prin educatie solida, autentica.

Scopul Bancii Nationale a Romaniei nu este sa faca profit, iar bonusurile si in general beneficiile financiare ale angajatilor BNR nu au nimic de a face cu rezultatele pur financiar-contabile ale acesteia, care NU este o societate comerciala.

Se poate intampla ca, in urma operatiunilor de piata ale bancii centrale efectuate cu scopurile deja mentionate, sa rezulte profit. Dar nu trebuie sa uitam ca, prin lege, un procent de 80% din acest profit este virat de catre Banca Nationala la bugetul de stat. Inca o modalitate mai mult decat consistenta in care BNR sprijina economia nationala.