Cardul de se mai numeste si "card de cumparaturi", fiindca are multiple avantaje la plata direct la comercianti.

In primul rand, nu se percepe comision la plata cu cardul direct la magazin. In plus, este zero in perioada de gratie (intre 45 si 60 zile, in functie de banca), iar la cardurile de cu plata in rate fara (vezi banca cu maxim 60 rate), nu se percepe intreaga perioada.

Un de se obtine in general mai repede decat un de nevoi personale si cu mai putina documentatie. Practic, beneficiati de un preaprobat pe , pe care il puteti folosi la nevoie. Insa, daca nu este folosit inteligent, cardul de poate deveni o povara.

Sfaturi FinZoom.ro pentru evitarea capcanelor cardurilor de credit

 1. Nu folositi cardul de la retrageri de numerar de la bancomat, fiindca pierdeti de 3 ori (nu beneficiati de perioada de gratie, platiti comision la retragere – chiar si de 3%+10 lei si mai mare, pentru sumele retrase).
 2. Platiti lunar cel putin suma minima, fiindca altfel se aplica dobanzi penalizatoare, care pot ajunge si la 38%
 3. Nu va limitati doar la plata sumei minime de rambursat (este trecuta prima pe extrasul de cont, iar pentru restul sumei se plateste – deci nu beneficiati nici de facilitatea de rate fara , nici de perioada de gratie la plata dobanzii).
  De exemplu: pentru 6.000 lei folositi de pe cardul de (care are o de 22%), daca returnati doar 2% lunar si nu il mai folositi pentru alte plati, veti reusi sa returnati creditul in peste 18 ani, timp in care banca incaseaza inca 6.000 lei din dobanzi
Citeste si: Cat te costa un Card de Credit? Atentie la suma minima de rambursat!

 1. Regula de aur: se platesc mai intai 100% comisioane si dobanzi datorate, apoi se returneaza rata sau suma datorata
 2. Cititi contractul de (sa stiti cand incepe si se termina perioada de gratie, care sunt costurile si cum se aplica)
 3. Daca vreti sa beneficiati de perioada de gratie (perioada in care nu se plateste dobanda), returnati intreaga suma datorata pana la sfarsitul perioadei de gratie (dupa care, puteti sa folositi din nou banii de pe card)
 4. Carduri cu plata in rate fara dobanda: platiti cu sfintenie rata lunara, pana la data scadenta trecuta in contract (nu doar suma minima de rambursat, ci intreaga rata). Daca acel are si comision de administrare, nu uitati sa-l adaugati la rata, fiindca altfel banca va opreste din rata valoarea comisionului si pentru partea din rata neplatita se calculeaza .
Citeste si: Evita capcanele cardurilor de creditSursa video: Digi 24

Caracteristici Carduri de Credit – Sursa: Comparator FinZoom.ro

 • Perioada de gratie: intre 45-61 zile (pentru plati la comercianti), 0 zile (pentru retrageri de numerar de la bancomat)
 • Comision de retragere numerar de la bancomat propriu: media 1%, maxim 3%+10 lei din suma retrasa
 • Dobanda anuala: de la 14.58%, la 35% (32%+ROBOR 3M), in functie de banca
 • Suma minima de rambursat: intre 2% si 10% din valoarea banilor cheltuiti de pe luna anterioara
 • Dobanda penalizatoare: 3%-38% (35%+ROBOR 3M)
Comparati pe FinZoom.ro toate cardurile de oferite de banci: http://www.finzoom.ro/carduri/credit/