Pilonul III - pensia facultativa - este un produs de economisire pe termen lung, prin intermediul caruia puteti acumula mai multi bani in contul dumneavoastra individual de pensie.

Ce trebuie sa stiti ?
  • Aderarea la un fond de pensii facultative este o optiune individuala si se face prin semnarea unui act de aderare. Prin acesta participantul este informat asupra conditiilor schemei de pensii, mai ales in ceea ce priveste drepturile si obligatiile partilor implicate in respectiva schema de pensii, riscurile financiare, tehnice si de alta natura, precum si despre natura si distributia acestor riscuri.
  • Participarea la un fond de pensii facultative presupune achitarea unei cotizatii lunare care se vireaza in contul fondului de pensii specificat in actul de aderare, odata cu contributiile de asigurari sociale sau de catre participant, lunar.
  • Cuantumul cotizatiei este de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative.
Atentie!

Sumele aferente contributiilor la pensiile facultative sunt deductibile fiscal (sunt scutite de la calculul impozitului pe venitul din salarii de 10%) in limita a 400 de euro/an. In acest fel o parte din banii care ar trebui virati statului raman in buzunarul dumneavoastra.

Pentru a beneficia de avantajele deductibilitatii fiscale, tot ce trebuie sa faceti este sa efectuati plata contributiei lunare prin intermediul angajatorului deoarece el este cel care calculeaza, retine si vireaza impozitul pe venit.

Angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.

Citeste si: Pensii Facultative: Comparatie Comisioane suportate din contributii [VIDEO]

Pentru exemplificarea avantajului fiscal luam urmatorul caz:
  • un participant cu venit salarial impozabil (inainte de aplicarea impozitului pe venit) de 2.000 de lei
  • impozit pe venitul din salarii 10% 
  • contributia lunara la pensia facultativa de 150 lei lunar
Varianta I - plata prin angajator, cu aplicarea deductibilitatii fiscale
  • Calculam impozitul pe venitul din salarii ce urmeaza a fi platit statului tinand cont de deducerea contributiei la pensia facultativa

(2000 lei - 150 lei) x 10% = 185 lei

  • Calculam salariul net ce urmeaza a fi platit dupa ce se scade impozitul si contributia la pensia facultativa

2000 lei - 185 lei - 150 lei = 1665 lei

Varianta II - fara solicitare de aplicare a deductibilitatii
  • Calculam impozitul la fara deducerea contributiei la pensia facultativa

2000 lei x 10% = 200 lei

  • Calculam salariul net ce urmeaza a fi platit dupa scaderea impozitului si a contributiei la pensia facultativa

2000 lei - 200 lei - 150 lei = 1650 lei

Sursa calcule: Ghidul Pensiilor BCR 

Asadar, prin plata contributiei la pensia facultativa de catre angajator, salariatul incaseaza lunar cu 15 lei mai mult, respectiv cu 180 de lei mai mult intr-un an de zile.

Pentu a beneficia de deductibilitate maxima la intreaga suma depusa, contributia optima este de 150 lei pe luna. (Calculul s-a efectuat la un curs de 1 euro = 4.5 lei).

Tot ce depaseste contributia de 400 de euro pe an se impoziteaza cu 10%.