Conform OUG privind implementarea Programului guvernamental "gROwth– Contul individual de economii Junior Centenar adoptata de catre executiv in data de 29 noiembrie 2018, statul va asigura pentru toti copiii din Romania un sprijin financiar, astfel incat la implinirea varstei de 18 ani, acestia sa detina intr-un cont o suma de bani suficienta pentru educatie, pregatire profesionala sau pentru orice alte necesitati.

Citeste si: Avantaje si dezavantaje ale programului guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior.

Programul guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a fost elaborat dupa modelul instrumentelor de economisire pentru copii existente in alte tari si contribuie la crearea unor conditii de dezvoltare si formare pentru toti copiii, de la nastere pana la majorat, astfel incat sa le fie garantata egalitatea de sanse.


Sursa video: TVR 1

Ce trebuie sa stiti despre acest program?
  • Are ca principal obiectiv infiintarea unui cont special de economisire sub forma de depozit si se adreseaza oricarui copil, cetatean roman care nu a implinit varsta de 18 ani.
  • Deschiderea contului pentru fiecare copil din Romania se realizeaza automat la unitatile Trezoreriei Statului.
  • Incepand cu anul 2019, titularii de cont vor beneficia de o prima de stat in valoare de 600 lei anual pana la varsta de 18 ani, cu conditia ca suma depusa in anul respectiv in cont sa fie de minim 1.200 lei.
  • Sumele depuse in contul individual de economii, cu exceptia primei de la stat sunt purtatoare de , aceasta fiind de 3% pe an.
  • De acest program vor beneficia si copiii ocrotiti prin serviciile publice specializate, caz in care si depunerea minima de 1200 lei va fi de la buget. Practic, pentru copiii din sistemul de protectie sociala, statul va depune in contul deschis pe numele lor 1800 lei anual, pana la implinirea varstei de 18 ani.
  • La implinirea varstei de 18 ani titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al minorului, in anumite conditii, poate efectua retragerea totala a sumelor din cont
  • Sumele existente in contul individual de economii Junior pot fi retrase pana la implinirea de catre titular a varstei de 18 ani, doar in cazul unor situatii descrise expres in actul normativ (cazurile unor boli grave).
Cat ar trebui sa incaseze copilul ajuns la varsta majoratului in aceste conditii?

Conform calculului FinZoom.ro, prezentat in articolul Cont junior cu 600 lei pe an prima de la stat pentru fiecare copil [VIDEO] pentru depuneri in valoare de 1200 lei in contul unui copil, dupa 18 ani, la majorat, suma totala care va fi retrasa este de 32.448 lei.