Produsele si serviciile oferite de banci sunt purtatoare de comisioane, care iti pot reduce venitul daca nu sunt folosite cum trebuie.
Conturile fara activitate sau cardurile uitate in portofel, pot acumula datorii
La sfarsitul anului 2018, BNR preciza ca in piata sunt peste 17 milioane de carduri, din care doar 13 milioane sunt carduri active, ceea ce reiese ca peste 4 milioane de carduri nu sunt folosite si acumuleaza datorii. Spre exemplu, daca un astfel de card are un comision lunar de 4 lei si nu a m-ai fost folosit de 2 ani, atunci acel card a acumulat datorii de 96 lei, iar suma va creste daca nu va fi inchis.
Irina Chitu, FinZoom.ro: "Conturile curente sau cardurile nefolosite sunt purtatoare de comisioane de administrare lunare sau anuale. De aceea, sfatul este sa le inchidem, sa nu ne trezim peste 2-3 ani ca avem de plata sume importante din comisioane cumulate".
FinZoom.ro compara toate comisioanele de la conturi curente, credite, carduri, depozite, iar in cazul produselor de economisire (conturi de economii, depozite) calculeaza castigul real tinand cont de toate aceste comisioane.
Mai multe produse bancare, conturi separate
Cu cat ai mai multe produse si la mai multe banci cu atat poti avea si costuri mai multe.
Spre exemplu, poti avea un cont cu card atasat pentru incasarea salariului, un cont pentru un card in rate fara dobanda, un cont de credit, un cont curent pentru un depozit si un alt cont curent intr-o alta valuata.
"Multi nu stiu, dar si pentru orice depozit la o banca este necesara deschiderea unui cont curent, purtator de comisioane de administrare (3-5 lei lunar), iar majoritatea bancilor din piata taxeaza retragerea de numerar si in ziua scadentei depozitului", atentioneaza Irina Chitu.
Doar pentru un singur cont putem ajunge sa platim si 650 lei/an
Presupunem ca va face o retragere de la bancomat de 1.500 lei si 2 transferuri in alte conturi de cate 250 lei/luna => comisioane 648 lei pe an (4 lei/incasare, 5 lei/lunar administrare cont, 1% retragere numerar, 15 lei/transfer)
Daca retrage banii de la ghiseu, poate ajunge sa plateasca 828 lei (2% retragere numerar) Ce comisioane poti plati? Analiza FinZoom.ro
Principalul produs bancar folosit de consumatori este contul bancar cu card de debit atasat, ce poate avea comisioane de administrare, transfer, incasare.
Conturi Curente
Administrare | 3 - 5 lei / lunar |
Transfer intre conturi | 4 – 15 lei |
Incasare bani in cont (inclusiv salariu) | 1 – 7 lei |
Retragere bani de la ghiseu | 0.4% - 1% (minim 15 lei) |
Retragere numerar de la bancomat (intern si international) | 0.2% - 2% din suma retrasa |
Interogare sold | 0.3 – 4.5 lei |
Comisioane mai putin cunoscute:
- Retragere numerar in ziua scadentei depozitului (0.5% - 1% din suma retrasa din depozit)
- Scrisoare de refinantare, rescadentare, prelungire perioada, schimbare data de plata (50 – 350 lei) = Comision unic la cererea clientului
- Comision de incasare bani in propriul cont (1-7 lei pentru fiecare incasare)
- Retrageri neprogramate din deposite, carduri (sume mai mari) sau neprezentare la programare (0.2% - 2% din suma programata)
- Taxa blocare card pierdut: 10 - 35 lei
- Regenerare PIN card de credit: 3 - 5 lei
- Alerte SMS (2 - 5 lei)
Sfaturi FinZoom.ro – la ce sa fim atenti?
- Sa alegem pachete cu comisioane zero, la banca unde ti se vireaza salariul, care sa includa atat carduri cu beneficii cat si conturi (in mai multe valute), overdraft, cont de economii, depozit;
- Sa inchidem conturile, cardurile pe care nu le folosim;
- Atentie la comisioanele:
- creditelor (ex. comision unic la cererea clientului pentur refinantare sau modificarea datei la care se plateste rata, etc.);
- pe tranzactii (retragere de numerar de la bancomat, ghiseu, neprezentare sa ridici banii programati dintr-un depozit, etc.);
- interogare sold, extras de cont, etc.
Acest articol este proprietatea FinZoom.ro si este protejat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. In lipsa unui acord din partea FinZoom.ro puteti prelua maxim 500 de caractere, dar nu mai mult de jumatate din articol, cu mentionarea sursei si inserarea unui link catre articolul preluat.