Imprumuturile bancare vor deveni mai greu de luat pentru populatia cu venituri mai mici, iar BNR declara ca principalul obiectiv avut in vedere a fost "protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa".

Conform noului regulament, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta, indiferent de tipul de .

Compara Credite Ipotecare pe FinZoom.ro

Romanii ce isi vor cumpara prima locuinta au un grad de indatorare majorat cu 5 pp, insa nu se stie sigur daca acest grad se va aplica si creditelor Prima Casa.

"Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN".

Citeste si: Creditul maxim cu noul grad de indatorare. Studiu de caz FinZoom.roSursa video: Antena 1

Nu se vor mai scadea cheltuieli de subzistenta

Noul grad de indatorare va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019, cand si metodologia de calcul va fi schimbata (nu se vor mai scadea din venit cheltuielile de subzistenta / persoana), astfel incat "oricine doreste un isi poate calcula ce suma poate plati lunar sub forma de rate la banci si IFN".

Din 1 ianuarie 2019, rata lunara maxima va fi 40% din venit pentru creditele in lei si 20% pentru creditele in valuta.

Compara pe FinZoom.ro Credite de nevoi personale

Ce se intampla cu solicitarile de creditare formulate, dar care nu au fost inca finalizate?

"Toate solicitarile de formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clientilor persoane fizice, precum programul Prima Casa, se solutioneaza pe baza reglementarii de la momentul depunerii cererii la , chiar daca acordarea creditului are loc dupa 1 ianuarie 2019".

Vor mai fi posibile refinantarile?

"Creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrarii in vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinte privind gradul de indatorare.
Acest lucru nu este valabil, insa, pentru refinantarile ce presupun si acordarea unui suplimentar celui/celor existent(e)", anunta BNR.

Potrivit estimarilor BNR, o persoana care are o rata lunara maxima de 1.413 lei, dupa data de 1 ianuarie 2019 va avea o rata de 1.200 de lei, iar o gospodarie formata din doi adulti si doi copii, cu venituri totale de 5.000 lei net lunar cu o rata maxima de 1.996 de lei va plati 2.000 de lei, dupa data de 1 ianuarie 2019.