In perioada sarbatorilor de iarna, cardurile de se numara printre cele mai promovate produse de catre institutiile financiare, dar si cele mai cautate de catre clienti.

Toate acestea se datoreaza faptului ca acest tip de produse este mult mai usor de obtinut (documentatie ceva mai redusa, acordare ceva mai rapida, sume mai mici, rambursare flexibila) si practic - oricine are un venit demonstrabil (nu s-a indatorat peste limita admisa de lege si nu are un istoric negativ in Biroul de Credit) poate obtine un astfel de produs.

Compara pe FinZoom.ro: http://www.finzoom.ro/carduri/credit/

Totusi trebuie sa retinem faptul ca, desi sunt printre cele mai accesibile produse, cardurile vin si cu costuri foarte mari daca sunt folosite incorect.

Citeste si: Nu va limitati la suma minima de rambursat! Studiu de Caz

Principalele costuri percepute de institutiile financiare pentru cardurile de sunt:
  • Taxele de emitere si administrare
  • Dobanda perceputa pentru sumele utilizate
  • Comisionele pentru retragere numerar si plati la comercianti (in Romania si in strainatate) - de regula platile cu cardul de la comerciantii din Romania nu sunt comisionate
  • Dobanzile penalizatoare pentru sumele neachitate la timp


Sursa video: Realitatea TV

Card de in rate fara – avem un preaprobat pe de 2.000 lei

Cat te costa sa scoti banii de la bancomat?

Suma* Comision de retragere numerar de la ATM-ul bancii Comision de retragere numerar de la ATM-ul altor banci din tara Comision de retragere numerar de la ATM-ul altor banci din strainatate Comision de administrare/anual Dobanda de retragere numerar
2.000 lei 2%+ 2,5 lei
(42,5 lei)
2%+ 4 lei
(44 lei)
2%+ 10 lei
(50 lei)
49 lei/an 28%/an
(546 lei/an aproximativ 46 lei pe luna)
Sursa: www.FinZoom.ro

*Studiul a fost realizat pentru un de existent in piata.

In cazul in care alegem sa retragem banii de la bancomatul bancii vom plati comisioane in valoare de aproximativ 140 lei: 49 lei comision de administrare + 44 lei comision de retragere numerar de la bancomat + 46 lei pe luna .

Daca se foloseste doar la cumparaturi cu plata in rate si se plateste rata la timp, este zero, insa atentie retrage mai intai comisionul anual de pe card: 49 lei, care trebuie platit inaintea primei rate (altfel este retras din rata platita suma de 49 lei, la care se aplica dobanda).

Citeste si: Cardurile de Credit – Atentie la Suma Minima de Rambursat

Nu va limitati la suma minima de rambursat!!!

Daca ne limitam la plata sumei minime de rambursat, restituirea imprumutului poate dura ani de zile, in conditiile in care nu se utilizeaza cardul din nou.

Suma minima obligatorie de plata cuprinde, in aceasta ordine: (100%) + comisioane (100%) + procent minim din suma imprumutata (% care difera de un la altul, intre 2% si 10% pentru cardurile de din Romania).

In exemplul de calcul, daca ne limitam doar la plata sumei minime (3%), vom rambursa creditul in 25 ani, cu un cost suplimentar de putin peste 1.500 lei.

In cazul in care nu se plateste nici macar minimul de rambursat (3%), penalizatoare ajunge la 31%.