Judecatorii CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) au decis marti ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni este neconstitutionala.

Valer Dorneanu, presedintele CCR a anuntat ca judecatorii au admis exceptia de neconstitutionalitate, ridicata de Guvern in octombrie.

Principalul motiv ce a condus la aceasta decizie este incalcarea principului bicameralismului: "Primul este incalcarea grava a principiului bicameralismului in sensul ca de la propunerea legislativa care a inceput la Senat si pana la actul adoptat de camera decizionala exista o diferenta substantiala. Senatul a adoptat legea in formula pe care au redactat-o intiatorii, iar la Camera Deputatilor au fost modificate aproape toate solutiile legislative" a precizat presedintele CCR.

Un alt motiv ce a stat la baza acestei decizii este faptul ca "solutia pe care a adoptat-o Camera Deputatilor de reconversie la data incheierii contractului este gresita si nu raspunde niciunor directive europene".

In cazul clientilor care au apelat deja la reconversia creditelor in CHF, se aplica legislatia veche, adica conversia nu se va face la cursul istoric ci la data conversiei.

Ce pot face clientii aflati in aceasta situatie?

Consumatorii care au in franci elvetieni pot reincerca sa negocieze cu conditii mai bune, insa daca nu reusesc sa obtina un raspuns de la sau nu sunt multumiti de raspunsul primit, pot apela gratuit la Centrul de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar (CSALB).

Afla cum poti rezolva gratuit orice cu .

De asemenea, consumatorii pot apela oricand la instantele de judecata.

La fel ca in cazul darii in plata, instantele de judecata trebuie sa aplice principiul impreviziunii, adica aparitia unei situatii exceptionale, ce nu tine de debitor si ce il impiedica pe acesta sa-si achite ratele creditului.

Informatii suplimentare gasesti aici: Costurile creditului la darea in plata se pot renegocia

Important! Partile au obligatia de a renegocia contractul, iar trebuie sa vina cu solutii reale, adaptate la situatia actuala.

"Cei cu in franci elvetieni au posibilitatea ca in baza principiului impreviziunii (…) sa solicite bancilor sa le reechilibreze contractul, reechilibrarea trebuie sa fie una efectiva si sa fie raportata la conditiile economice de astazi, in situatia in care bancile nu sunt de accord cu situatia reechilibrarii, evident ca un judecator o va face", a declarant Daniel Zamfir.