"Nu-ti pune toate ouale in acelasi cos" este recomandarea pentru cei care vor sa economiseasca si sa investeasca. Instrumentele sunt variate si este bine sa ne indreptam spre cel putin 2-3 dintre acestea simultan, pentru a castiga si a compensa in acelasi timp eventualele pierderi: depozite si conturi de economii, titluri de stat, de pensii, de , actiuni si obligatiuni, imobiliare etc.

Important este sa economisim constant (minim 10% pe luna) si pe termen lung.

Depozitele bancare sunt incontinuare instrumentele de economisire preferate ale romanilor, insa la putine banci iesim acum pe plus. Dobanzile nominale sunt mici - indexul FinZoom.ro privind dobanzile medii la depozite a scazut continuu in ultimii ani, fiind sub 1% din ianuarie 2016 la depozitele in lei si din februarie 2015 la depozitele in euro si dolari.
In plus, impozitul de 16% si comisioanele de cont curent si retragere numerar la scadenta depozitului, mananca de cele mai multe ori tot castigul, inregistrandu-se real negativ la o mare parte dintre depozite.Sursa video: BVB

FinZoom.ro este singurul site financiar care calculeaza si compara DAE Depozite (Dobanda Anuala Efectiva) si Castigul Real din Depozite.

De exemplu, pentru un depozit de 500 dolari, 500 euro si 2.250 lei pentru un an, poti sa castigi maxim 53 lei si 3,55 dolari/euro sau poti sa pierzi maxim 90 lei, 15 euro sau 23 dolari.

E de mentionat ca doar o banca inregistreaza real pozitiv la depozitul in euro si dolari (la restul castigul este negativ) si doar o treime dintre banci inregistreaza un real pozitiv la depozitul in lei. Detalii complete privind DAE depozite si real pentru fiecare tip de depozit pe FinZoom.ro aici.

De asemenea, puteti calcula cat castigati din propriul depozit bancar folosind Calculatorul FinZoom.ro DAE Depozite, care evidentiaza suma exacta pe care o veti retrage din banca la scadenta depozitului, precum si cat castigati daca pastrati depozitul pe termen lung si nu retrageti (dobanda compusa - se calculeaza la dobanda).

Principalul avantaj: depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) in limita a 100.000 euro per deponent, per banca (in caz de faliment al bancii, deponentul primeste inapoi in maxim 7 zile: suma depusa, inclusiv , minus comisioanele).

Conturile de economii ofera flexibilitate – se pot depune si scoate bani oricand, fara sa fii penalizat. Conturile de economii pot avea si dobanzi de 3% si comisioane zero (de exemplu conturi de economii pentru copii). In plus, la fel ca si depozitele, sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB) in limita a 100.000 euro pe deponent, pe banca.
Compara Conturile de Economii pe FinZoom.ro

Titlurile de stat reprezinta alternativa cel mai putin riscanta la depozite (2,15% la ultima emisiune, fixa 2 ani).

Principalele avantaje: titlurile sunt garantate de stat si nu se plateste impozit 16% pe venitul obtinut din si castigul de (care se plateste la castigul din depozite, conturi de economii, de , bursa).

In plus, titlurile pot fi tranzactionate la - Ghid BVB: Ce pot face cu titlurile de stat?

Pensiile private au avut randamente anualizate de 7-10% de la lansare pana in prezent.

De asemenea, in perioada iunie 2016 – iunie 2017, "randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%" conform APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania).
  • Pilon-ul II de pensii presupune aderare obligatorie pentru persoanele pana in 35 ani, optional pana in 45 ani; acum se directioneaza 5.1% din contributia personala la asigurarile sociale.
  • Pilonul III de pensii este facultativ, indiferent de varsta, cotributie pana la 15% din venitul brut lunar. Suma cu care se contribuie se deduce din impozitul pe venit (maxim 400 euro/an angajator/angajat).
Potrivit legii, in sistemul pensiilor administrate privat – Pilon II, contribuabililor le sunt garantate contributiile nete: suma totala din contul de pensie privata Pilon II nu poate fi mai mica decat contributiile virate in perioada activa, diminuate cu comisioanele de administrare. Tot conform APAPR, comisionul mediu perceput in cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net in perioada iunie 2016-iunie 2017. Acum sunt discutii la nivelul Guvernului privind reducere a acestor comisioane.

In plus, administratorul unui fond isi poate pierde dreptul de a gestiona mai departe banii participantilor, daca 4 trimestre consecutive are o rata de rentabilitate mai mica decat cea a celorlalti administratori de de pensii private.

Fondurile de investitii: mai sunt denumite si mutuale si pun la comun banii mai multor investitori, pe care ii investesc cu scopul de a obtine castiguri, iar rezultatele le impart proportional cu detinerile fiecaruia (unitati de fond).

In ultimul an, aproape jumatate dintre fondurile de investitii au avut randamente la 12 luni de peste 8% (primele 7 cu risc ridicat au avut randamente intre 18% si 22%). Insa atentie, performantele trecute nu sunt o garantie pentru performante sau randamente viitoare.

Aflati care este randamentul pentru fiecare fond de pe FinZoom.ro, in sectiunea Fonduri de accesand http://www.finzoom.ro/fonduri/investitii/.

Atentie: Fondurile de nu sunt garantate de stat sau alt fond de garantare. Chiar daca fondul plaseaza bani tot in depozite, sumele nu sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Bursa – Piata de Capital. Castigurile din actiuni la companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns la 13,6% doar dupa primele 8 luni, daca luam in calcul avansul indicelui BET. In acelasi timp, indicele BET-TR, cel care include si dividendele oferite de companiile din BET, a fost de aproape 22%.

Pentru a cumpara sau a vinde actiuni pe un investitor trebuie sa apeleze la un broker autorizat (un intermediar) sau sa devina el insusi trader accesand o platforma de tranzactionare online.

Tinand cont ca peste 8 milioane de romani au deja actiuni in urma Marii Privatizari de dupa 1990, este o buna ocazie de a ne familiariza cu termenii bursieri, iar fiecare sa verifice la Depozitarul Central daca acele actiuni aduc dividende.

Citeste si articolele:
In ultimii 5 ani a devenit tot mai profitabila, de la Bucuresti inregistrand a sasea crestere din lume.
  • Indicele principal BET (care reflecta evolutia celor mai tranzactionate zece companii) s-a dublat, atingand maximul ultimilor 9 ani
  • Indicele BET-TR (care include cele mai lichide zece actiuni si dividendele distribuite actionarilor acestor companii) a ajuns la maxime istorice
Pe FinZoom.ro puteti compara grafic evolutia fiecarui fond de cu evolutia principalilor indici bursieri, dand click pe butoanele din Tabelul cu fonduri de investitii.

Investitii in imobiliare: Sunt
pe termen lung, iar pentru anumite proprietati veniturile din chirii pot fii cu adevarat consistente, care pot aduce randamente de 6-7%. De exemplu, daca investesti intr-o gasoniera de 40.000 Euro in sectorul 1 al Capitalei si o inchiriezi cu 230 euro/luna, castigi aproape 7% pe an din chirii.