Casele romanilor sunt vechi si cu probleme, iar conform Eurostat ne situam pe prima pozitie in ceea ce priveste stocul vechi de locuinte.

In acest sens, EFdeN impreuna cu BCR Banca pentru Locuite (BCR Bpl), a lansat o noua editie a Ghidului Conditiilor de Confort, menit sa aduca o schimbare benefica confortului locativ, deoarece peste 85% din timp il petrecem in interiorul cladirilor, fie ca vorbim de locul de munca, acasa, cumparaturi, cladirile au influenta asupra noastra.

Citeste mai mult aici: Cum ne pot imbolnavi locuintele?

Ce ai face daca ai avea 1 milion de euro?

In studiul realizat de IRES, la intrebarea "Ce ai face cu 1 milion de euro?", peste 50% din respondenti au declarat ca ar achizitiona o locuinta/un teren, iar pe locul 3 in optiunile de achizitie se situeaza "amenajarea locuintei".

"Nu ar trebui sa ne mire ca acest subiect este de interes major pentru milioane de romani si el este tesat in trei sondaje diferite, toate arata in top 3 preferinte acest necesar de imbunatatire a confortului locativ", a declarat Lucian Anghel, Presedinte, BCR Banca Pentru Locuinte.

Locuinte vechi si cu probleme

In cadrul unui studiu realizat de IRSOP pentru populatia urbana cu venituri stabile, vechimea medie a locuintelor in care stau este de 34 de ani.

"Pe an ce trece, vechimea creste, necesarul de imbunatatire confort locativ si de investire in mod constant va trebui mentinut (...), vechimea medie nu difera foarte mult in functie de zonele mai putin dezvoltate, vechimea este cam peste tot la fel, Bucuresti – 33 de ani vechime, Sudul – 35 de ani, Vestul – 35 de ani, Estul – 32 de ani, arata ca este o vechime extrem de mare", spune Lucian Anghel.

Lucian Anghel: "Este adevarat, cand se achizitioneaza o masina, se fac fel de fel de teste, daca dorim sa achizitionam o poate mai putin ne uitam la aceste elemente de imbunatatire confort locativ, cand iei un , achizitionezi cel mai probabil un apartament vechi, avand in vedere ca 94% din stocul de apartamente este mai vechi de 2000, evident vei avea nevoie sa-l renovezi".

72% din romani au cel putin o urgenta locativa

Locuintele romanilor au nevoie de reparatii, iar conform studiului 59% au mai mult de 2 urgente.

Una din patru gospodarii se plange de spatiu insuficient si frig in , iar una din cinci gospodarii are probleme de etanseitate sau necesita consolidare antiseismica.

Intre 12% si 16% din totalul gospodariilor urbane au nevoie de inlocuiri sau reparatii majore la diferitele categorii de instalatii.

Cat investesc romanii pentru imbunatatiri locative?

Conform studiului, in 2017 peste 70% din romani au facut in propria locuinta, cheltuind in medie anual putin peste 1.000 euro.

Ce le place clientilor cel mai mult la produsul de economisire-creditare?

Dobanda fixa este principalul motiv pentru care romanii prefera sistemul Bauspar (36%), urmata de combinatia economisire si creditare (30%), prima de stat fiind a treia alegere a 21% dintre respondenti, si posibilitatea de a face contracte pentru copii si varstnici (13%), se arata intr-un studiu IRSOP.

Lucian Anghel: "Speram sa se finalizeze si norma de implementare a noii legi adresate bancilor de economisire-creditare, deaoarece ii ajuta pe romani sa economiseasca, Statul stimuleaza aceasta economisire si educatie locativa printr-o prima de stat, urmand ca prima de stat sa fie folosita exclusiv in imbunatatirea confortului locativ".