"La banca sau la saltea?" este intrebarea tuturor celor care stiu ca economiile trebuie sa stea in locuri sigure. Avand in vedere ca uneori economisirea la banca ne poate da cu minus care este cel mai bun loc in care le putem pastra?

Intr-o interventie televizata, Irina Chitu - director Finzoom.ro, a raspuns pe intelesul consumatorilor la toate intrebarile adresate de catre Mihaela Brazdes, jurnalist Digi 24.

Sursa video: DIGI 24

Digi 24:
Este recomandat sa tinem banii la banca sau la saltea? Sunt cazuri in care depunem bani intr-un si mai tarziu ajungem sa retragem mai putin. De ce depunem la banca o anumita suma de bani, iar cand mergem sa retragem acea suma vedem ca aceasta este mai mica?

Irina Chitu
: In niciun caz la saltea pentru ca daca ii tinem la saltea s-ar putea sa ii pierdem pe toti, daca ii tinem la banca, cu siguranta nu ii pierdem pe toti, dar s-ar putea sa retragem in anumite cazuri mai putin decat am depus.

Din ce motiv? Pentru ca fiecare presupune deschiderea unui cont curent care este purtator de comisioane: comision de administrare lunar (de aproximativ 5 lei pe luna) si comisionul de retragere la scadenta. Deci, daca vrem sa lichidam depozitul chiar in ziua de scadenta putem fi comisionati cu 0,5 sau chiar 1 % din suma retrasa.

Noi, pe finzoom.ro, calculam permanent, actualizat, in timp real pentru toate bancile din Romania acest real, cat mai ramane din depozitul depus. Acum, din castigul din , adica din , statul opreste 10% impozit pe venit. Daca calculam mai departe comisioanele acestea de administrare cont curent si retragere numerar la scadenta depozitului vedem cat este castigul real.

Cum arata castigul la 1000 lei sau 1000 euro?

Daca ne uitam in momentul acesta la 1000 lei depusi in banca observam ca doar 7 banci ofera un pozitiv, la restul poti sa pierzi bani.

Top depozite bancare 1000 lei/ 12 luni

Nr
crt.
Banca Produs DAE Dobanda Castig real (lei)
1 TBI Bank Depozit Online - RON 3,60% 4,00% 36,00
2 Idea Bank Depozit online Idea::WebDepo - RON 3,02% 3,35% 30,15
3 Libra Internet Bank Depozit la termen cu dobanda fixa - RON 2,93% 3,25% 29,28
4 Banca Transilvania Depozit la scadenta - RON 2,66% 3,50% 26,56
5 Vista Bank Vista Flexi - RON 1,53% 1,70% 15,33
6 Intesa Sanpaolo Bank Depozit la Termen Promotional - RON 0,67% 3,00% 6,67
7 Banca Comerciala Feroviara Depozitul Intercity - RON 0,46% 3,25% 4,60
Sursa: https://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/

Daca vorbim de euro, intr-adevar, am inceput sa ne aliniem la ce se intampla in afara si dobanzile sunt spre 0%.

Avem o banca care ofera 0% la dobanzile in euro, banci care s-au retras de pe depozitele in euro si nu mai ofera aceste depozite sau majoritatea bancilor au dobanzi foarte mici. De exemplu, la 1000 euro depusi pe 1 an cel mai mare este de 8 euro, dar putem sa si pierdem 23 euro. Acest lucru se intampla in situatia in care avem comisioane lunare mari la banca pe care am ales-o.

Castig maxim pe 12 luni Pierdere maxima pe 12 luni
1000 lei 36 lei 69 lei
4700 lei 169 lei 71 lei
1000 euro 8 euro 23 euro
Sursa: https://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/

Citeste si: Doar 5 banci aduc un castig real pozitiv la un depozit de 1000 de euro pe 12 luni. Top 5 depozite bancare [VIDEO]

Digi 24
: Depozit in lei sau euro? Ce alegem?

Irina Chitu:
Daca se poate, ambele. Trebuie sa economisim si este foarte important sa avem 3-6 salarii puse deoparte ca un fond de urgenta pentru ca nu se stie niciodata cand s-ar putea sa ramanem fara job sau sa avem cheltuieli de care nu stim si pe care trebuie sa le asiguram imediat.

Este bine sa avem depozite si in lei si in euro. Dobanzile la lei ajung pana la 4%, dar asa cum am spus nu trebuie sa ne uitam doar la pentru ca acele comisioane ne mananca din .

Ce este important de stiut, este ca  banii din depozitele bancare sunt garantati de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) in limita a maximum 100.000 euro pe deponent pe fiecare banca. Deci, avand in vedere ca este si o directiva europeana, daca se intampla ceva cu acea banca in termen de maxim 7 zile trebuie sa ne primim inapoi banii si aferenta depozitelor, mai putin comisioanele.

Digi 24
: Eu vreau sa economisesc, dar am salariul minim sau mediu. Cum reusesc pentru ca am de acoperit si alte cheltuieli lunare (facturi, intretinere). Cum sa reusesc eu sa economisesc? Poate economisi si un roman care are un minim sau mediu pe economie?

Irina Chitu:
Cu totii care avem un economisim in fondul de pensii private obligatoriu. Toata lumea zice: "eu nu economisesc deloc", dar multi nu stiu ca de fapt 3.75% din salariul lor brut se duce deja in economisire pe termen lung pentru pensia lor, care este un lucru nemaipomenit.

Fiecare trebuie sa isi faca de fapt un buget personal si apoi sa vada pe ce se duc toate cheltuielile in casa, de unde vin veniturile si sa faca tot posibilul sa ramana pe plus.

De exemplu, poate unii au credite: recomandarea este sa incerce sa vada daca exista posibilitatea sa faca o refinantare la creditul pe care il au, ca sa plateasca mai putin in fiecare luna.

In ceea ce priveste cheltuielile cu utilitatile, lucrurile stau la fel: daca putem, e important sa le reducem fie prin consum mai putin, fie schimband furnizorul. Acelasi lucru si in privinta cheltuielilor cu transportul: daca mergem cu masina mai des, sa incercam o lasam acasa si sa luam bicicleta.

Fiecare trebuie sa se uite impreuna cu familia in propriul buget personal pentru ca, practic, se aduna cele doua venituri in casa si impreuna  trebuie sa vada de unde pot sa puna bani deoparte.

Exista o regula in economisire care spune asa: "Plateste-te pe tine insuti prima data", adica sa incercam sa gasim o modalitate automata de a aduce banii intr-un cont de economii de care sa nu ne atingem.

Citeste si: Recomandari Finzoom.ro pentru depozite la termen