In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 245 din 29 martie 2019 a fost publicata OUG 19 – Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Aceasta modifica OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal - bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 116 din 29 decembrie 2018, OUG 50/2010 privind contractele de pentru consumatori si OUG 52/2016 privind contractele de oferite consumatorilor pentru bunuri imobile.

Cum se va calcula la conform prevederilor OUG 19/2019?

1. La creditele in lei

"Dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.

Atentie! Indicele de referinta pentru acordate in lei cu variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de calculata ca medie ponderata a ratelor de cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara.

Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de pentru trimestrul urmator."


2. La creditele in valuta

In OUG 19/2019 se precizeaza ca "dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/LIBOR la o anumita perioada, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului."

Se poate reduce marja sau indicele de referinta in contractele de cu variabila?

Ordonanta prevede ca: "in acord cu politica comerciala a fiecarui creditor, acesta poate reduce marja si/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinta, avand dreptul ca, pe parcursul derularii contractului, sa revina la valoarea marjei mentionate in contract la data incheierii acestuia si/sau la nivelul indicelui de referinta".

Atentie! Modul de calcul al dobanzii trebuie indicat in mod expres in contract, cu precizarea periodicitatii si/sau a conditiilor in care survine modificarea ratei dobanzii variabile, atat in sensul majorarii datorate indicelui de referinta EURIBOR/indicelui de referinta pentru creditele acordate in lei cu variabila/LIBOR, cat si in cel al reducerii acesteia.

Valoarea indicilor de referinta utilizati in formula de calcul a dobanzii variabile va fi afisata si permanent actualizata, pe website-urile creditorilor si la toate punctele de lucru ale acestora.

Compara Credite de Nevoi Personale pe Finzoom.ro

Cui se aplica aceste modificari?

Prevederile de mai sus intra in vigoare la data de 2 mai 2019 si se aplica creditelor acordate consumatorilor dupa aceasta data, precum si refinantarii creditelor acordate consumatorilor aflate in derulate la aceasta data.

In plus, in document se mentioneza ca modificarea cu privire la modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu variabila se poate aplica si contractelor aflate in derulare daca banca si clientul ajung la o intelegere - "cu acordul partilor formalizat prin act aditional la contractul de credit".

Atentie! La cererile formulate de consumatori pentru refinantarea creditelor in derulare sau pentru modificarea contractelor in derulare, institutiile bancare raspund in termen de maximum 60 de zile de la data solicitarii forumulate de acestia.

Amendamente la OUG 19 aprobate de Comisia economica

In data de 16 aprilie 2019, Comisia economica, industrii si servicii din Senat a votat un amendament la OUG 19/2019 prin care se modifica OUG 114/2018.

Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prevederile de mai sus se aplica si contractelor aflate in derulare.

In termen de 60 de zile, institutia de are obligatia sa adapteze contractul debitorului conform noilor dispozitii legale. Dupa expirarea acestui termen, prin notificarea debitorului, facuta in forma prevazuta de lege, efectele contractului sunt suspendate de drept, pana la momentul adaptarii contractului.

Atentie! Consumatorul este exonerat de orice dobanzi penalizatoare daca este depasit termenul de 60 de zile.

"Am stabilit si am votat in Comisia Economica ca noul indice al ROBOR-ului, acela bazat pe tranzactii, acesta real, sa se aplice si contractelor in derulare... Sigur, bancile se opun. E vorba de a face dreptate pana la capat in sensul ca, constatand ca indicele ROBOR, cel care a functionat pana acum era folosit in functie de cotatii, adica era unul, am spus noi incorect calculat, si am sesizat Guvernul Romaniei si Banca Nationala sa schimbe procedura de calcul.

Ea s-a schimbat, numai ca s-a facut dreptate pe jumatate si anume noul indice ROBOR urmeaza se sa aplice creditelor de pe 2 mai incolo. Ori prin acest amendament noi am stabilit ca si creditelor in derulare trebuie sa li se aplice noul indice intrucat am crea o discriminare fata de cei care au astazi contracte in derulare. Este nefiresc sa existe doi indici la care sa se refere ratele romanilor - unul calculat incorect si unul calculat corect pe baza de tranzactii. Ca atare, toti beneficiarii de in lei si cele care sunt in derulare si cele viitoare vor beneficia de calculul noului indice in baza tranzactiilor de pe piata"
, a declarat Daniel Zamfir pentru sustinerea amendamentului.

Compara Credite Ipotecare pe Finzoom.ro

In procesul legislativ, Ordonantei de Urgenta nr. 19/2019 i se pot adauga si alte amendamente (pe langa propunerea ca noul mod de calcul al dobanzilor variabile sa se aplice si contractelor de in vigoare). Astfel, forma finala a legii poate aduce alte modificari pentru .

Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.19/2019 trebuie adoptat in Parlament, aprobat de presedintele statului si publicat in Monitorul Oficial.

Atentie! Dupa 2 mai veti gasi pe FinZoom.ro noile produse lansate de banci.