In prezent, orice angajat poate beneficia la varsta de pensionare de mai multe tipuri de pensie si anume:
  • pensia din sistemul public (Pilon I). Fiecare salariat contribuie cu 21.25% din salariul brut, dar acesti bani nu se acumuleaza intr-un cont personal, ci din fondurile lunare se platesc actualii pensionari.
  • pensia privata obligatorie (Pilon II). Aceasta este obligatorie pentru cei care au pana in 35 de ani si se afla la primul loc de munca si optionala pentru cei care au varste cuprinse intre 35 si 45 de ani si nu au aderat pana acum la un fond de pensii. Contributia este definita (3.75% din salariul brut), care se acumuleaza intr-un cont individual.
  • pensia privata facultativa (Pilon III). Pentru cei care vor sa-si suplimenteze veniturile la pensie si contribuie cu sume din salariul net (maxim 15%)
Schimbarile legislative de la finalul anului 2018 au determinat o serie de modificari la sistemul de pensii. Iata care sunt noutatile:

Participantii se pot transfera la sistemul public de pensii

In OUG 114/2018 se precizeaza ca: "O persoana participanta la un fond de pensii poate opta, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii."

Asa cum se intelege din textul ordonantei, participantii la actualul fond de pensii Pilon II pot decide ca acea contributie de 3,75% din salariul brut sa mearga la Pilonul I de pensii (sistemul public de pensii), doar in urma unei cereri individuale.

Astfel, cei care doresc sa continue sa contribuie la Pilonul II, nu trebuie sa faca nimic.

Insa, daca in cazul pensiei private obligatorii (Pilon II) proprietarul fondurilor este fiecare contribuabil (banii se acumuleaza in contul lui personal; acesti bani ii poate lasa mostenire), in cazul pensiei publice (Pilon I) propietarul fondurilor este statul (nu poti lasa mostenire in acest caz ceva ce nu este al tau).

Citeste si: Comparatie Pensii Publice si Pensii Private

Ce se intampla cu suma acumulata pana la momentul transferului la Pilonul I?

Cu siguranta ca multi dintre contributorii la Pilonul II de pensii sunt ingrijorati in privinta sumelor deja acumulate pana la momentul transferului, insa Ordonanta de urgenta clarifica acest aspect, precizand ca "Fondurile detinute pana la data transferului raman in contul personal al participantului pana la deschiderea dreptului la pensia privata."

Afla aici cati bani s-au strans in contul tau de pensie privata

Pilonul II si III sunt sisteme de pensii complementare Pilonului I – ele nu au fost create ca sa inlocuiasca pensia de la stat, ci sa dispuna oamenii de bani suplimentari la pensie, care sa vina in completarea pensiei de la stat.

Citeste si:
Pensii - Lipsa economisirii condamna romanii la saracie