Care sunt problemele cu care se confrunta antreprenorii? Care sunt cele mai potrivite produse de finantare pentru businessul lor? Care ar putea fi cele mai bune solutii pentru afacerea lor? Acestea au fost cateva dintre intrebarile la care participantii la conferinta "IMM-urile si metode de prevenire a insolventei", organizata de Oxygen Events, au primit raspunsuri.

Eugen Radulescu, director Directia Stabilitate BNR, a prezentat cateva aspecte si a oferit solutii principalelor probleme cu care se confrunta IMM-urile.

In anul 2015, sectorul IMM-urilor si-a imbunatatit indicatorii financiari, insa decalajul intre firmele performante si cele cu pierdere s-a mentinut.

In "Sondajul privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania" se preciza ca la nivelul intregului sector al companiilor nefinanciare, cele mai presante probleme identificate sunt legate de nivelul ridicat al fiscalitatii, impredictibilitatea mediului fiscal, concurenta si lipsa cererii.

Nivelul ridicat al fiscalitatii este in viziunea firmelor cea mai presanta problema cu care se confrunta. 60 - 70% din IMM sunt preocupate de nivelul fiscalitatii, urmat de impredictibilitatea mediului fiscal. Mai mult de 1/3 din IMM-uri considera ca lipsa cererii e o problema majora. Cel mai scazut nivel de probleme il reprezinta accesul la finantare, atat pentru IMM, cat si pentru corporatii.

Compara pe FinZoom.ro toate creditele IMM oferite de banci - http://www.finzoom.ro/imm/credite

O pondere importanta dintre IMM-uri functioneaza pe pierdere.

In anul 2015 un numar de 218.848 de IMM inregistrau pierderi, astfel:
 • 93.501 au inregistrat pierderi in ultimii 3 ani consecutivi;
 • 49.916 au inregistrat pierderi in ultimii 5 ani consecutivi;
 • 6.310 au inregistrat pierderi in ultimii 10 ani consecutivi.
Acest lucru a dus la erodarea bazei de .

Necesarul de recapitalizare al IMM-urilor este de 129 mld. lei pentru a se atinge 50% din capitalul social (conform Legii 31/1990) si de 137 mld. lei pentru a se atinge 100% din capitalul social.

Avem si IMM-uri inactive

Un numar semnificativ de IMM se mentin in piata, desi sunt inactive (au cifra de afaceri zero) sau nu au salariati.

Avem 268.516 firme cu capitaluri negative, 155.887 firme cu cifra de afaceri nula si 251.917 firme cu zero angajati.

In acest context, disciplina la plata a IMM este laxa, iar firmele se finanteaza prin intermediul datoriilor.

Potentialul de creditare al IMM

Potentialul de creditare al IMM-urilor este unul important, astfel ca exista 12.200 de intreprinderi mici si mijlocii care pot fi considerate companii performante din punct de vedere economic, respectiv se mentin printre cele mai bune firme din economie in cel putin sapte din ultimii noua ani.

Dintre acestea, peste 6.600 au un nivel al raportului dintre datorii si capitaluri subunitar si pot sustine un volum de creditare semnificativ (36,3 miliarde lei in luna decembrie 2015).

De ce nu merg IMM-urile la banci?

Pentru finantarea activitatii IMM-urile apeleaza intr-o masura redusa la banci, in special datorita principalelor probleme cu care se confrunta (nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor, cerintele privind garantia, birocratia, clauzele contractuale, gradul maxim de indatorare permis).

Ce solutii avem?

Foarte putine IMM aplica pentru bancare si primesc finantare, de aceea ca solutii ar fi:
 • Oferta de bancare : cresterea gradului de pregatire profesionala a personalului implicat in acordarea finantarii si in gestiunea riscului, revizuirea conditiilor de acordare a creditelor;
 • Cererea: o gestionare mai buna a finantarii firmei prin evitarea supraindatorarii, utilizarea corespunzatoare a capitalului de lucru, selectarea si dimensionarea proiectelor de , gestionarea adecvata a lichiditatii firmei;
 • Convertirea in capitaluri a datoriilor catre actionari in cazul firmelor cu capitaluri proprii negative;
 • Mentionarea explicita in cadrul legislativ a institutiei/institutiilor statului care trebuie sa actioneze ca “persoana interesata “ pentru impunerea cerintei privind nivelul minim al capitalizarii companiilor;
 • Aplicarea cu consecventa a prevederilor din Legea 31/1990 privind societatile comerciale referitoare la masurile care trebuie initiate in cazul in care activul net al unei firme se diminueaza sub pragul reglementat;
 • Analizarea posibilitatii de majorare, pe termen mediu, a cerintelor privind capitalul social minim (in prezent 90.000 lei pentru SA, respectiv 200 lei pentru SRL).
Florin Danescu, presedinte executiv ARB, spunea ca stocul de bancare acordate companiilor non financiare din UE a scazut cu 10% in criza, in timp ce productia de noi a scazut cu 40%.

Cum stam la performanta antreprenoriala?

In ceea ce priveste performanta antreprenoriala 2008 - 2016, Florin Danescu atragea atentia asupra subindicatorilor relevanti in Romania si media UE.

In 2015, la categoria antreprenoriat, in Romania:
 • 10,8% din IMM-uri aveau activitate incipienta, fata de media UE (7,8%);
 • existau 2,2 IMM/100 locuitori, fata de 4,5 IMM/ 100 locuitori in UE.
Referitor la acelasi an 2015, in Romania erau necesare 2 zile calendaristice pentru infiintarea unei firme, comparativ cu media UE de 3,35 zile.

Cu privire la accesul la finantare, 6,46% din cererile de bancare erau refuzate in 2015, pe cand media in UE era de 9,64%.

Datele prezentate in luna decembrie 2016 aratau ca 15,4% din IMM-uri au in derulare un la o institutie financiara autohtona. Rata creditelor nepreformante la companiile nefinanciare (decembrie 2016) era de 19,3%.

Asadar, in Romania putine firme pot accesa un , desi IMM-urile reprezinta principalul motor al economiei.

Elena Ionescu, director Divizia Fonduri Europene Libra Internet Bank, spunea ca banca a venit in sprijinul IMM-urilor prin intermediul mai multor programe de finantare, iar COSME (Competitivness of Entreprises and Small and Medium Sized Enterprises), finantat de Uniunea Europeana este unul dintre ele.

Aceasta declara ca recent Libra Internet Bank a intrat si in domeniul industiilor creative si in acest fel fac si putina educatie financiara.

CITESTE SI: IMPRUMUTURI DE 10 MILIOANE DE EURO PENTRU IMM-URILE DIN INDUSTRIILE CREATIVE

Iancu Guda, CFA, Services Director Coface si presedinte AAFBR a prezentat situatia insolventelor in Romania:
 • numarul insolventelor nou deschise in 2016 (8.053) este cu 21% mai mic decat in anul 2015;
 • anul 2016 a reprezentat minimul ultimilor 10 ani;
 • 84% din scadere este datorata scaderii insolventelor in randul companiilor cu cifra de afaceri < 100 000 euro
 • 333 insolvente s-au inregistrat in randul companiilor cu cifra de afaceri > 1 mil euro
Acesta preciza ca Romania inregistra in primul trimestru din 2017 nivelul minim al firmelor nou deschise (total si SRL) dupa impactul crizei financiare.

In ceea ce priveste numarul de insolvente in anul 2015, cel mai mare numar s-a inregistrat in sectoarele: fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze si constructii.

Care sunt greselile companiilor insolvente si ce solutii avem?

Cele mai frecvente greseli se refera la:
 • alinierea maturitatii activelor si pasivelor ( scaderea gradului de capitalizare, cresterea ponderii datoriilor pe termen scurt in total datorii, dezinvestitii nete);
 • ciclul de conversie a banilor;
 • calitatea profitului.
Solutii:
 • inchiderea 8-lui in bilant;
 • transparenta;
 • sprijin grup/finantare alternativa;
 • alegerea tehnicilor care difera in functie de ciclul de conversie a banilor (pozitiv sau negativ);
 • urmarirea lichiditatii curente si a altor indicatori care se refera la calitatea profitului