O lichiditate scazuta in sistemul bancar pune presiune pe cresterea dobanzilor si implicit, a indicelui Robor (care reprezinta rata medie a dobanzii cu care se imprumuta intre ele bancile, cand au nevoie de bani – pentru a da credite, de exemplu).

Pornind de la faptul ca bancile au nevoie de lichiditate suplimentara (s-au imprumutat aproape saptamanal in ultima luna prin operatiuni repo la BNR, cate 6-10 miliarde de lei pe 7 zile, la dobanzi egale cu cheie de 2.5%, punand garantie titluri de stat), iar guvernatorul BNR atragea atentia la o conferinta de presa recenta ca nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) este inca mare in tara noastra comparativ cu Uniunea Europeana (8% vs. 2%), l-am intrebat pe domnul guvernator ce i-a oprit sa micsoreze aceste rate ale RMO la ultima sedinta de politica monetara, pentru a creste lichiditatea din piata.

Isarescu: Nu stim daca acest deficit de lichiditate este de durata si nu stim precis ce se va intampla cu cursul, in caz de exces de lichiditate

Guvernatorul BNR, Mugur Isamorescu, a raspuns pe larg la intrebarea de mai sus:

Sursa video:BNR

“Sunt conditii pentru a reduce rezervele minime obligatorii, in lei cel putin... Dar nu suntem siguri ca facem o miscare buna. Nu suntem siguri ca nu se creeaza din nou un exces de lichiditate din factori exogeni si, spre deosebire de trecut, nu mai avem inflatie negativa...si nu stim precis nici ce se intampla cu cursul. Cand lasi asa un exces de lichiditate in piata, poate se gandesc unii sa foloseasca miliarde de lei si sa se mai joace cu cursul. Si nu cred ca ne trebuie asa ceva.”

“Nu stim daca acest deficit de lichiditate este de durata...Sunt aceste variatii lunare...Lichiditatea in piata, asa cum este definita la noi, este de in jur 50 miliarde lei si Ministerul de Finante, cand incaseaza bani pe impozite absoarbe din piata 10-15 miliarde de lei. Si ii tine vreo doua saptamani, pana cand se fac platile de pensii, salarii pentru bugetari. Este o chestiune temporara.”...”Iar, daca dupa ce si-a luat salariul, omul se duce si scoate toti banii din bancomat, asta este o scurgere de lichiditate. Pleaca lichiditatea din banci si se duce sub forma de bancnote in buzunarele oamenilor. Si poti sa faci prognoze atat de acurate, privind comportamentul a catorva milioane de romani?...Si acesta este doar un singur factor” care influenteaza lichiditatea.

Citeste si: Factorii care influenteaza lichiditatea din sistemul bancar si implicit, indicele ROBOR

“Daca noi (BNR) dam lichiditate in piata prin operatiuni de repo, garantat, le dam 10 miliarde lei, n-am facut nici emisiune suplimentara, nici emisiune fara acoperire, dam lichiditatea pe care Ministerul de Finante o scoate si o tine la noi, ca ei au contul de Trezorerie la Banca Nationala. Sunt operatiuni care se intampla lunar.”

Ce sunt Rezervele Minime Obligatorii (RMO)?

RMO sunt disponibilitati banesti ale institutiilor de credit, in lei si valuta, pe care acestea trebuie sa le pastreze in conturi deschise la BNR.

Ratele RMO sunt de 8% in prezent, atat pentru lei cat si pentru valuta. Practic, fiecare trebuie sa depuna la BNR ca rezerva minima obligatorie, 8% din orice atras de la populatie si de la firme.

Pe parcursul anului curent, lichiditatea medie detinuta de institutiile de credit in contul RMO s-a situat, la nivelul perioadelor de constituire, intre aproximativ 17,4 si 18,5 miliarde lei.