Libretele de economii CEC au fost populare inainte si dupa ’90, iar multi romani inca mai au acasa astfel de carnete. Libretele cu si castiguri in autoturisme (5.000 lei vechi), prin care populatia, pana in 1993, a depus banii, in vederea achizitionarii de autoturisme si cele de economii la vedere, erau cele mai cautate de romani la vremea respectiva.

Cine poate primi despagubiri?

La solicitarea noastra, reprezentantii CEC Bank ne-au precizat ca doar persoanele care au efectuat depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme, au dreptul la despagubiri, conform modificarilor aduse O.U.G. nr.156/2007, prin Legea nr.9/2014 si respectiv prin Legea nr.19/2016.

Potrivit art.1 din O.U.G. nr.156/2007, privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. in vederea achizitionarii de autoturisme, "Persoanele fizice care pana la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. precum si cele care au transferat aceste sume dupa 22 decembrie 1989 in conturile Bancii Romane pentru Dezvoltare –B.R.D. – S.A., in vederea achizitionarii de autoturisme au dreptul sa obtina despagubiri banesti daca depozitele astfel constituite, existente in conturile active ale Casei de Economiii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A., respectiv ale Bancii Romane pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A. , indeplinesc conditia neafectarii soldului initial."

"In intelesul ordonantei de urgenta, depozitele existente in conturile active care indeplinesc conditia neafectarii soldului initial, sunt acele depozite constituite din sume reprezentand avansuri sau depuneri integrale in vederea achizitionarii de autoturisme, existente in sold, fara aferenta si din care nu s-au efectuat retrageri".

Ce valoare mai au libretele de economii CEC de 5.000 de lei?

Spre deosebire de depozitele de economii in vederea achizitionarii de autoturisme, libretele de economii la vedere si cele in valoare de 5.000 lei cu si castiguri in autoturisme, nu mai au nici o valoare in acest moment.

Conform reprezentantilor CEC Bank, "sumele depuse pe libretele de economii (librete de economii la vedere, librete de economii in valoare de 5.000 lei cu si castiguri in autoturisme) nu mai reflecta valoarea lor initiala, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire. In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001, a statuat ca nu este "o obligatie generala a Statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare" si nici "de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare".
In aceeasi hotarare se mai precizeaza ca titularii conturilor, vazand "eroziunea capitalului economisit datorita inflatiei" care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei "ca urmare a tranzitiei la economia de piata" si "conjunctura economica generala a tarii", puteau "in orice moment sa obtina rambursarea economiilor lor plus dobanda" agreata cu institutia de la semnarea contractului de depozit sau economisire. Totodata, in urma aplicarii prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu 1 iulie 2005, sumele depuse in conturi la banci au fost convertite in noua unitate monetara. Suma exprimata in moneda veche a fost inlocuita cu suma exprimata in moneda noua, prin impartire la 10.000 (ex. suma de 10.000 lei a devenit 1 RON, iar 5.000 lei a devenit 0,5 RON)".

MFP: Persoanele cu librete de economii nu pot fi despagubite

Conform unui comunicat de presa publicat in data de 01.07.2016 pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, se precizeaza ca:
"In legatura cu informatiile referitoare la despagubirile deponentilor CEC care detin librete de economii cu si castiguri in autoturisme (5.000 lei vechi) sau librete de economii la vedere, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari:
Libretele de economii si castiguri in autoturisme au fost emise in baza unui act normativ, clauzele nefiind supuse negocierii. Libretelor de economii cu si castiguri in autoturisme (5.000 lei vechi) NU le sunt aplicabile prevederile O.U.G. nr.156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la “Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A.
".