In prezent pe piata bancara sunt 4 banci la care avansul minim cerut porneste de la 15%, dar pentru care clientii trebuie sa indeplineasca anumite conditii.

Prezenta unei garantii suplimentare imobilului achizitionat cat si localizarea locuintei contractate iti pot micsora aportul la .

Bancile la care poti contracta un cu avans de 15% sunt: BCR, BRD, CEC Bank, Libra Internet Bank


Sursa video: Prima TV

1. Avans in functie de localitatea in care este situat imobilul ipotecat si perioada creditului

La BCR trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
  • imobilul (imobilele) ce constituie garantia creditului se afla in oricare din cele 42 de localitati din lista de mai jos
  • perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani (inclusiv)
Lista celor 42 de localitati in functie de judet: Bucuresti, Alba (Alba Iulia), Arad (Arad), Arges (Mioveni, Pitesti), Bacau (Bacau), Bihor (Oradea), Botosani (Botosani), Braila (Braila), Brasov (Brasov, Sacele, Sanpetru), Buzau (Buzau), Cluj (Cluj-Napoca, Floresti), Constanta (Constanta, Mangalia, Navodari), Dolj (Craiova), Galati (Galati), Iasi (Iasi), Ilfov (Bragadiru, Chiajna, Chitila, Magurele, Otopeni, Popesti Leordeni, Stefanestii de Jos, Voluntari), Maramures (Baia Mare), Mures (Targu Mures), Prahova (Campina, Ploiesti, Sinaia), Satu Mare (Satu Mare), Sibiu (Cisnadie, Selimbar, Sibiu), Timis (Timisoara, Dumbravita, Giroc, Mosnita Noua).

2. Avans in functie de numarul de imobile aduse in garantie

De exemplu, la BRD avansul este de 15% daca poti prezenta o garantie suplimentara imobilului care face obiectul creditului.

Valoarea maxima finantata din valoarea imobilelor aduse in garantie poate fi de:
  • 75% sau 85%, in functie de tipul imobilului adus in garantie si profilul clientului, pentru creditele acordate in LEI, a caror valoare este mai mare de 250.000 EUR (echivalent in LEI).
O situatie similara intalnim si la CEC Bank:

In cazul creditelor garantate cu cel putin un imobil cu destinatia de locuinta, avansul este:
  • minimum 15% din valoarea evidentiata in documentele din care rezulta destinatia creditului solicitat (pentru in valoare de peste 250.000 euro, echivalent in lei);
In cazul creditelor garantate cu alte tipuri de bunuri imobile: minimum 15% din valoarea evidentiata in documentele din care rezulta destinatia creditului solicitat.

Atentie! Avansul de 15% necesar pentru un la Libra Internet Bank nu este conditionat.

Informatii suplimentare gasiti in acest articol: Ce conditii trebuie indeplinite pentru un avans de 15% la creditele imobiliare?

Credite cu avans zero

Sunt insa si banci care au venit imediat cu solutii alternative pentru avans: practica avans zero in situatia in care garantia este pusa si pe un alt imobil (aflat sau nu in proprietatea solicitantului de credit).

Creditul pentru Locuinta de la Leumi Bank sau Creditul pentru Investitii Imobiliare, oferit de ING Bank, ar putea fi o solutie utila daca nu dispuneti de acel avans.

Simulare pentru o familie formata din 2 adulti si un copil. Ce venit trebuie sa avem?
Banca BCR BRD – cu garantie suplimentara CEC Bank Libra Internet Bank
Valoare Credit 225.000 lei 440.000 lei 1.125.000 lei 450.000 lei
Perioada de Creditare 20 ani 30 ani 35 ani 35 ani
Rata lunara 1.479 lei – 5 ani
1.391 lei – 15 ani
2,040 lei 4.913 lei 2.753 lei
Total de Rambursat 339.555 lei 735.343 lei 1.986.782 lei 1.156.168 lei
Venit necesar 3.858 lei 4.980 lei 10.726 lei 6.406 lei
Sursa: www.finzoom.ro

Important! In realizarea calculelor s-a luat in calcul un grad de indatorare de 50%, iar valoarea cheltuielilor de subzistenta 300 lei / persoana.

Valoarea venitului necesar poate fi mai mare in functie de angajamentele dumneavoastra de plata.