Invitati la evenimentul organizat de Oxygen Events, Banking 365: Banca Viitorului, economistii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la sistemul bancar din Romania.

In ultima vreme, sistemul bancar se confrunta cu o serie de schimbari, iar taxa pe active este una din cele mai mari provocari vazute de reprezentantii domeniului bancar.
50 de legi in 5 ani

Avem cea mai mica intermediere financiara din Europa, iar propunerile legislative care apar peste noapte nu duc intr-o directie pozitiva.

Florin Danescu, presedinte executiv ARB: "Cat costa in Romania reducerea intermedierii financiare, sau cat costa Romania punerea tuturor acestor piedici, peste 50 de legi si initiative legislative, care o mare parte au fost respinse de Curtea Constitutionala, cine raspunde pentru aceste costuri, cat ne-a costat pe noi toti si cum evitam pe viitor un astfel de proces?

Peste aceste 50 de legi, taxa pe active, ramane astazi, principala piedica, frana, blocaj, o frana puternica care ne poate scoate prin parbriz, a creditarii in Romania, a finantarii Romaniei.
Industriei bancare din Romania i s-a cerut "respectuos", prin aceasta ordonanta, sa creasca anual cu 8% creditarea si sa scada cu 8% marja. In concluzie, este o nationalizare a managementului bancar, managerii din industria bancara au tinte clare, date din afara lor, de catre statul in a carei tara au investit pana acum. Daca pastram si facem compus aceasta crestere, vom fi primii la intermediere financiara, probabil ca in 10 ani vom deveni campionii Europei. Este realista aceasta tinta, aceasta ordonanta? Produce ea un efect? Da, negativ, puternic, cat de puternic? Atat de puternic ca trebuie eliminata imediat, cat se mai poate salva ceva".

"Ticalosenie" in scadere

Cristian Paun, prodecan ASE: "Sistemul bancar din Romania a fost in ultima vreme luat foarte tare la "baioneta". Bancile au fost facute, fara a li se da posibilitatea sa se apere, in toate felurile, imi zgarie si acum CRBL-ul cuvantul "lacomie". Daca este sa lucram pe cifre pentru ca nu s-a lucrat pe cifre, profitabilitatea bancara este de 15%, media romaneasca este de 12%, deci bancile sunt usor peste medie. Sunt usor mai ticaloase si lacome fata de media ticalosilor din Romania, sub ticalosia IT-istilor, care este de 26% si sub ticalosia celor din zona cultura, recreativitate care inseamna vreo 76%, daca ne uitam la ROE care a scazut de la 20% si ceva la 15%, deci ticalosenia este in scadere.

Nu poate sa vina un "extraterestru" care a avut o afacere, nu a luat un , sa vina el sa spuna cum trebuie date creditele".

Cei 50 de virusi gripali ai sectorului bancar

Bogdan Capraru, prof. univ. Universitatea Al. I. Cuza, Iasi: "In Romania, la momentul actual, avem o situatie de suprareglementare, vorbim de cei 50 de "virusi gripali", care actioneaza si vor actiona chiar daca ii vom extirpa la un moment dat, chiar daca vom scapa de ei, dar vor lasa cicatrici si perioada de covalescenta s-ar putea sa dureze mai mult decat ne-am putea astepta".

Costuri ca afara?

Adrian Vasilescu, consilier strategie BNR: "Cele 50 de legi au un numitor comun, cum facem ca in Romania creditarea sa aiba costurile de afara. Este posibil? Nu."

Daca ai nemultumiri cu ta, CSALB va aduce intelegere. Gratuit, corect, in mai putin de trei luni.

CSALB este o institutie infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri, pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) prin aplicatia online aflata pe site-ul www.csalb.ro. Daca accepta intrarea in procedura de conciliere este desemnat un Conciliator. CSALB colaboreaza cu peste 20 de conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta. Mai multe informatii despre activitatea Centrului puteti obtine si la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Cand 2 negociaza, al 3-lea ii impaca!