BNR publica trimestrial rezultatul unui sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.

Sondajul referitor la Trimestrul I (T1)/2017 are la baza un chestionar care urmareste caracteristicile creditului catre companii nefinanciare si populatie si este alcatuit pe baza opiniilor primelor 10 banci (selectate dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei) care au raspuns la intrebari privind standardele, termenii si conditiile de creditare, cererea de creditare si riscurile asociate, dar si alte detalii specifice creditarii.

Creditarea populatiei


Standardele de creditare s-au inasprit cu o amplitudine moderata in T1/2017 atat in cazul creditelor ipotecare, cat si in cel al creditelor de consum, avand la baza deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR.

Pentru urmatoarele 3 luni, institutiile de preconizeaza o inasprire semnificativa a conditiilor de creditare aferente imprumuturilor pentru consum si o inasprire marginala a celor pentru achizitia de locuinte.

In primul trimestru al anului 2017 cererea de a crescut semnificativ atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru creditele de consum, iar prognoza pentru urmatoarele 3 luni arata ca cererea va cunoaste un avans important pe ambele segmente de creditare.

In zona euro, in primul trimestru al anului 2017, standardele de creditare s-au relaxat atat pentru creditele ipotecare cat si pentru cele de consum, iar previziunile pentru urmatorul trimestru arata ca acestea se vor mentine constante.

Factorii care au contribuit la inasprirea standardelor de creditare au fost deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR, in special cerintele privind evaluarea bonitatii debitorilor.

Evolutia cererii la creditele ipotecare si a preturilor la locuinte

In T1/2017 preturile imobilelor rezidentiale s-au majorat, tendinta ce va continua si in T2/2017.

Cererea pentru creditele de achizitie de locuinte si terenuri a crescut semnificativ in T1/2017, iar in urmatoarele 3 luni aceasta va cunoaste un avans important.

In cazul creditelor ipotecare, in primul trimestru rata solicitarilor respinse de banci a ramas relativ neschimbata.

In ceea ce priveste creditele de consum, standardele de creditare s-au inasprit cu o amplitudine moderata, iar cererea pentru creditele de consum a crescut semnificativ (ca urmare a cresterii cererii pentru creditele de consum fara garantie ipotecara).

In schimb, s-a diminuat cererea pentru imprumuturile de consum cu ipoteca si cardurile de .

Previziunile pentru urmatorul trimestru arata un avans al cererii de de consum din partea populatiei.

Pierderea in caz de nerambursare (LGD)

In T1/2017 pierderea medie in caz de nerambursare (LGD) a fost:
  • 35% pentru creditele ipotecare si pentru imprumuturile de consum garantate cu ipoteci;
  • 70% pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci; 
  • 60% pentru cardurile de
La nivel agregat, LGD pentru creditele populatiei intrate in stare de nerambursare s-a mentinut relativ constant in T1/2017, la aproximativ 43%.

Creditarea companiilor nefinanciare

Cu exceptia creditelor pe termen scurt adresate companiilor mici si mijlocii, unde s-a raportat o inasprire moderata in T1/2017, standardele de creditare s-au mentinut constante.

Asteptarile pentru urmatorul trimestru sunt ca acestea sa ramana nemodificate.

In ceea ce priveste zona euro, bancile au relaxat usor standardele de creditare, in linie cu asteptarile, principalul factor fiind concurenta resimtita de institutiile de .

Pentru urmatoarele 3 luni se asteapta o inasprire marginala a standardelor de creditare.

Cererea de a crescut marginal in T1/2017, iar tendinta pentru trimestrul urmator este continuarea acestei evolutii.

Nevoia de finantare pe termen scurt a crescut atat in randul companiilor mari, cat si a celor mici si mijlocii, iar la creditele pe termen lung acordate companiilor mari nu s-au inregistrat modificari notabile.

In ceea ce priveste riscul de , acesta s-a mentinut relativ contant in T1/2017, cu exceptia sectorului energie (avans semnificativ) si constructii si turism (majorare amplitudine moderata).

Riscul s-a mentinut constant pentru toate categoriile de firme, indiferent de marimea lor.

Pierderea in caz de nerambursare (LGD) - 37 % a consemnat o usoara scadere la nivel agregat fata de trimestrul anterior.