Recent, BNR a publicat sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei in trimestrul III.

Sondajul are la baza un chestionar care urmareste caracteristicile creditului catre companii nefinanciare si populatie si este alcatuit pe baza opiniilor primelor 10 banci (selectate dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei) privind standardele, termenii si conditiile de creditare, cererea de creditare si riscurile asociate, dar si alte detalii specifice creditarii.

Cererea pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri, cat si cea aferenta creditelor destinate consumului populatiei a scazut semnificativ in al treilea trimestru al anului 2018.

Pentru creditele solicitate de companiile financiare a fost inregistrata o crestere semnificativa a cererii pe toate segmentele, cu exceptia finantarilor pe termen lung acordate companiilor mici si mijlocii. In cazul acestora dinamica ascendenta a fost marginala.

Asteptarile bancilor pentru ultimul trimestru al anului 2018 sunt de mentinere constanta a cererii de pentru ambele segmente de creditare aferente sectorului populatiei si de crestere moderata a creditelor acordate companiilor, atat in functie de dimensiunea acestora, cat si in functie de maturitatea creditelor.

Creditarea companiilor nefinanciare

In ceea ce priveste imprumuturile acordate companiilor, standardele de creditare au inregistrat o tendinta de inasprire marginala in trimestrul trei al anului 2018, ca urmare a unor cerinte privind capitalul bancilor, evolutia nefiind insa generalizata la nivelul sectorului bancar.

Bancile anticipeaza ca, in ultimul trimestru al anului 2018, in cazul companiilor mari se vor inaspri moderat standardele de creditare, iar pentru cele mici se asteapta o inasprire marginala.

In zona euro, standardele de creditare pentru companii s-au relaxat in trimestrul III 2018 peste asteptarile bancilor, ca urmare a presiunilor concurentiale si a diminuarii perceptiei la risc a bancilor, in timp ce costul finantarii si constrangerile bilantiere au avut un impact neutru.

Previziunile pentru urmatorul trimestru sunt de evolutie relativ constanta a standardelor de creditare pentru companii.

Si imprumuturile garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale au resimtit o inasprire marginala a standardelor de creditare in T3 2018.

Estimarile pentru trimestrul urmator sunt de mentinere la un nivel relativ constant.

Cererea de la nivel agregat a avansat semnificativ

Cererea de din partea companiilor a continuat sa creasca in T3 2018, insa la un nivel sub asteptarile bancilor.

Nivelul scazut al dobanzilor, necesarul de finantare pentru stocuri si de lucru, precum si activitatile de tip fuziuni si achizitii au fost factorii care au influentat evolutia cererii de .

In structura, cererea s-a majorat mai accentuat in cazul companiilor mari decat in cel al companiilor mici si mijlocii. Cea mai redusa amplitudine a cresterii cererii de a fost inregistrata pentru creditele pe termen lung contractate de companiile mici si mijlocii.

Cu privire la evolutia cererii de finantare in T4 2018, asteptarile bancilor sunt de crestere moderata atat pentru companii mari, cat si pentru intreprinderi mici si mijlocii, indiferent de durata creditului solicitat.

Creditarea populatiei

In trimestrul trei al anului 2018 bancile au mentinut constante standardele de creditare pentru creditele acordate populatiei pentru achizitia de locuinte si terenuri si le-au inasprit moderat pe cele pentru creditele de consum.

Bancile anticipeaza ca in ultimul trimestru al anului 2018, atat in cazul creditelor ipotecare, cat si in cel al creditelor de consum, standardele se vor inaspri semnificativ.

In zona euro, in T3 2018, bancile au relaxat marginal standardele de creditare in cazul imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri si le-au mentinut constante in cazul creditelor de consum.

Pentru ambele categorii de destinate sectorului populatiei se estimeaza o noua runda de relaxare a standardelor de creditare in T4 2018.

Factorii care au influentat inasprirea standardelor de creditare in cazul creditelor de consum au fost asteptarile privind situatia financiara a populatiei si riscul asociat bonitatii clientilor. Restul factorilor de influenta a standardelor de creditare s-au mentinut constanti comparativ cu trimestrul precedent.

Evolutia cererii de ipotecare si a pretului locuintelor

In al treilea trimestru al anului, tendinta de crestere a preturilor locuintelor a continuat, insa intr-un ritm semnificativ diminuat. Bancile anticipeaza ca preturile imobilelor se vor reduce moderat in urmatorul trimestru.

Comparativ cu trimestrul anterior, in trimestrul III cererea de a scazut semnificativ. Asteptarile pentru urmatorul trimestru sunt de mentinere constanta a acesteia.

Evolutia cererii de de consum

Cererea pentru destinate consumului populatiei a scazut semnificativ in trimestrul III 2018, iar asteptarile pentru trimestrul urmator sunt de mentinere constanta a cererii populatiei pentru de consum.