Irina Chitu – Director FinZoom.ro, a raspuns invitatiei Lucianei Cocos - redactor "Income Magazine" si a vorbit despre cat castigam sau pierdem din depozitele bancare, cum calculam DAE (Dobanda Anuala Efectiva) la depozite si alternative de .

Redactor: Care este, in cifre, situatia generala a economisirii in Romania?

FinZoom.ro: Romanii economisesc, chiar daca nu castiga nimic din aceste economii. 175 miliarde lei avea populatia in banci, la sfarsitul lunii noiembrie 2017, in lei si valuta. Iar in 2017 disponibilitatile in banci ale populatiei, in conturi curente si depozite, au crescut cu 15 miliarde lei, versus credite care au crescut cu doar 9 miliarde. Iar, per total, creditele reprezinta 70% din volumul economiilor populatiei din banci, volumul depozitelor depasindu-l pe cel al creditelor cu 53 miliarde lei.

De fapt si creditele in lei au crescut in 2017 cu 15 miliarde, dar au scazut cu 6 miliarde echivalent lei creditele in valuta. Altfel spus, cu banii in plus castigati din cresterile salariale, romanii au rambursat creditele in valuta.Sursa video: Income Magazine

Din cele 15 miliarde lei in plus in banci in 2017, 14 miliarde lei sunt in conturi curente / disponibilitati la vedere, care nu sunt purtatoare de dobanzi (8 miliarde in conturi in lei si 6 miliarde in euro) si doar 1 miliard de lei in plus au fost in depozite, si acelea in valuta.

Per total, o treime dintre economiile populatiei sunt in conturi curente, care nu sunt purtatoare de dobanzi. Insa si dobanzile oferite de banci la depozitele la termen in lei sunt in medie de doar 1%.

Romanii tin economiile in banci fiindca sunt garantate sumele depuse (in limita a 100.000 euro per deponent, per banca).

Redactor: Care sunt cele mai folosite instrumente de ? Exemple, dobanzi. (cifre)

FinZoom.ro: Depozitele si conturi de economii, sunt cele mai folosite.

Cea mai mare nominala este de 2,8% pe an la depozitele in lei, 1,15% la depozitele in euro si 1,65% la depozitele in dolari.

Dupa ce ca sunt mici, dupa scaderea impozitului pe profit (16% anul trecut, 10% anul acesta, impozit retinut direct de banca) si comisioanelor de cont curent (administrare lunara si retragere numerar la scadenta depozitului), castigul real este negativ la majoritatea bancilor.

FinZoom.ro este singurul site financiar care compara depozitele de la toate bancile din Romania in functie de DAE si Castig Real - http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/

DAE = nominala – impozit – comision administrare cont curent – comision de retragere numerar la scadenta

De exemplu, in acest moment, pentru 1.000 lei depusi pe un an, castigi maxim 23 lei sau pierzi maxim 92 lei, in functie de si doar la 5 banci castigul este pozitiv.

Pentru 1.000 euro/dolari pe un an, castigi maxim 8 euro/dolari si pierzi maxim 33 euro sau 22 dolari.

Redactor: Ce tendinte vom observa in 2018 privind metodele de ?

FinZoom.ro: Speram sa observam ca romanii isi diversifica metodele de .

Pe langa depozitele in lei si valuta, de anul acesta romanii pot sa economiseasca si in certificate de trezorerie (titluri de stat prin programul Tezaur), care nu se impoziteaza.

Fondurile de pensii au avut randamente foarte bune (410%), inca de la lansare. Chiar daca a scazut contributia la pilon II, pensia obligatorie (de la 5,1% la 3,75%), a crescut interesul pentru Pilonul III de Pensii (40.000 noi contracte au fost semnate in 2017), unde suma este deductibila maxim 400 euro/an si pentru angajat si pentru angajator.

Citeste si: Pensiile private pot fi incasate si lunar din aprilie 2018. Ghid Pensii Private

De asemenea, chiar daca randamentele trecute nu sunt garantia unor randamente viitoare, fondurile de au avut randamente anuale de peste 15%, 20%, chiar 27% (cele cu risc ridicat).

Compara Fonduri de Investitii pe FinZoom.ro: http://www.finzoom.ro/fonduri/investitii/