Analistii FinZoom.ro, dar si reprezentantii BNR, prin vocea directorului Directiei de Supraveghere, au analizat si demonstrat cu calcule, cat de putin verosimile sunt promisiunile guvernantilor de injumatatire a ratelor romanilor: "Guvernul si-a propus ca ratele la creditele romanilor sa coboare la jumatate, atat la bancile comerciale cat si prin programele pe care noi le avem demarate (n.r. Prima Casa)."

Aceste vorbe produc insa asteptari si, pe baza asteptarilor respective, comportamentul debitorilor se modifica.

Rate la jumatate? Doar daca este zero

"Ieri am facut o simulare si uite, o am aici. Am rugat cateva banci sa refaca graficul de rambursare la creditele pe care le au in stoc si sa-mi aleaga un ipotecar de 80.000 euro, unul de 50.000 si cateva credite de consum si sa-mi faca mai multe variante de modificare a conditiilor contractuale care ar duce la injumatatirea ratei. Din cele 6 simulari care s-au facut pe fiecare credit, intr-un singur caz se poate injumatati rata, la fiecare dintre credite, numai atunci cand este zero", a declarat dl. Nicolae Cinteza, director Directia Supraveghere BNR, la conferinta "Anul Financiar Bancar 2019" organizat saptamana trecuta de Piata Financiara.

"Cu alte cuvinte cand nu percepe deloc. Este singurul caz in care rata ajunge la jumatate din valoarea ratei actuale. Chiar si cu marja negativa, chiar si cu negativa pana in unu, nu se obtine ceea ce s-a afirmat".

Calculator DAE FinZoom.ro: Simulare Credit Prima Casa 225.000 lei pe 30 ani

De exemplu, pentru valoarea de astazi a Robor 3M de 3,28, la creditul Prima Casa este 5,28%, iar rata lunara de 1247 lei, click aici pe FinZoom.ro pentru scadentar.

O rata la jumatate, de 625 lei, se obtine doar in cazul in care este zero, click aici pe FinZoom.ro pentru scadentar. Iar de 0% se poate obtine doar in cazul unui indice Robor 3M de -2% (minus 2).Sursa video: Antena 1

Irina Chitu, director FinZoom.ro: "Robor este pretul banilor. Asa cum platim la piata un pret pentru legume, si pentru bani platim un pret. Dobanzi zero sau Robor minus doi, este o utopie"