Aproximativ jumatate din clientii bancilor pentru locuinte, care au economisit pe o perioada de 5 ani au venituri extrem de modeste, conform unui studiu realizat in perioada 3-20 aprilie de IRSOP pe un esantion de 1.040 de clienti BCR BpL si RBL.

Cele mai mici venituri pe gospodarie le inregistreaza persoanele trecute de 65%, aproximativ 63% din clientii intervievati, iar zonele in care se inregistreaza aceste valori sunt orasele mici (sub 50.000 locuintori) si satele.

27% din clientii Bauspar au intre 41-50 de ani

Numarul persoanele cu varsta intre 41-50 este semnificativ mai mare decat cel al tinerilor, astfel ca ne confruntam cu o imbatranire demografica.

Conform datelor furnizate de INS, varsta medie a depasit 41 de ani.

"Ei vor trebui sa fie ajutati sa economiseasca inca de pe acum ca sa aiba o varsta inaintata lipsita de probleme", a mentionat Petre Datculescu, Director General IRSOP.
Bucurestenii economisesc regulat


Clientii cu varsta cuprinsa intre 18-34 de ani, cu venituri de peste 3.000 lei, ce locuiesc in orase mari, spun ca reusesc sa economiseasca regulat.

Citeste si: Sistemul Bauspar, un potential de crestere pentru tarile din UESursa: ABDLR
Romanii au locuinte cu probleme

Din clientii intervievati, 84% mentioneaza cel putin o problema cu locuinta detinuta, cea mai freventa fiind vechimea.

Peste 40% din clienti declara ca imobilul in care locuiesc are un grad mare de deteriorare, iar 29% spun ca locuinta lor are nevoie de reabilitare.Sursa: ABDLR

Sistemul de economisire-creditare ramane in continuare blocat. Bancile nu accepta clienti noi in sistem

Sistemul de economisire-creditare din Romania este blocat datorita investigatiilor facute de Curtea de Conturi, iar de mai bine de un an de zile bancile nu au mai inrolat noi clienti.

Inspectorii Curtii de Conturi sunt de parere ca cele doua banci din sistem acorda ilegal prima de stat pentru clienti persoane fizice, copii minori care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima dar si persoane varstnice (peste 65 de ani), care ar incheia contractele de economisire doar pentru a primi prima, iar utilizarea sumelor economisite s-ar face in alt scop decat locativ.

Clientii investesc banii economisiti in imbunatatirea locuintei

8 din 10 clienti au declarat ca au folosit fondurile economisite in sistem Bauspar pentru imbunatatirea locuintei.

Chiar si aceste grupuri de persoane (pensionari si minori), care conform Curtii de Conturi nu ar fi indreptatite sa primeasca prima de la stat, au ales sa investeasca banii economisiti pentru locuinta.

Din numarul de clienti trecuti de 65 de ani, 75% din acestia au ales sa-si imbunatateasca locuinta, restul de persoane utilizand banii pentru urgente familiare si sanatate.

49% din clientii cu contracte pentru minori au ales sa investeasca banii in imbunatatirea locuintei, 15% au decis sa achizitioneze o locuinta pentru majorat si restul de 33% au folosit fondurile pentru copil la majorat.

Clientii sunt foarte multumiti de contractul de economisire-creditare

77% din clientii intervievati au declarat ca sunt multumiti de contractul lor, iar 56% si-au manifestat dorinta de a folosi in continuare sistemul daca conditiile raman aceleasi.

82% din clienti nu sunt de accord cu modificarile prevederilor Bauspar

Intrebati daca ar fi sau nu de acord cu: renuntarea la posibilitatea parintilor de a face contracte si minorilor sub 18 ani, la posibilitatea persoanelor peste 65 de ani de a incheia contracte, renuntarea la angajamentul statului de a acorda o prima de stat de 250 € pentru economisire, reducerea valorii primei de stat, acestia au raspuns majoritar ca nu sunt de acord cu aceste modificari.