Conform unui proiect de ordonanta de urgenta, orice copil care este cetatean roman si nu a implinit varsta de 18 ani, va beneficia de anul acesta de un cont special de economisire sub forma unui depozit, deschis automat la unitatile Trezoreriei Statului (fara a fi necesara o cerere din partea unuia dintre parinti, a imputernicitului acestora sau a reprezentantului legal al copilului).

Oricine poate depune bani in acest cont aflat pe numele copilului, iar pentru depunerile anuale de peste 1.200 lei, statul plateste o prima in suma fixa de 600 lei pe an. La sumele depuse in acest cont (nu si la prime) se calculeaza la scadenta depozitului (cand copilul implineste 18 ani) o de 3% pe an.

Exemplu de calcul pentru depuneri de 1.200 lei pe an timp de 18 ani. Suma totala de retras la majoratul copilului va fi de 32.448 lei.

Depuneri 18 ani Prima de la stat 17 ani Dobanda 3% Total
21.600 lei 10.200 lei 648 lei 32.448 lei
67% 31% 2%  
Sursa: FinZoom.roSursa video: Antena 1

Avantaje si dezavantaje ale programului guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior


"Principalul avantaj al acestui cont este ca va obisnui romanii sa economiseasca (conform unui studiu FinZoom.ro, 23% dintre romani recunosc ca nu au deloc economii) si mai ales sa economiseasca pe termen lung" - spune Irina Chitu – director FinZoom.ro ".

Alte avantaje: "suma minima anuala de economisit este rezonabila (alocatia copilului plus 200 lei), prima este consistenta (peste 30% din suma incasata la scadenta, pentru suma minima depusa), si prima sunt neimpozabile, contul nu are comisioane, iar de 3% acopera in mare parte inflatia. Din aceste puncte de vedere, contul Junior este mai convenabil decat orice cont de economii sau asigurare de studii, existente acum pe piata".

"Un dezavantaj este ca nu pot fi retrasi banii din cont inaintea varstei de 18 ani (cu exceptia cazurilor de imbolnavire si deces). In plus, cine garanteaza faptul ca aceasta prima nu va fi modificata de guvernele viitoare, asa cum s-a intamplat cu reducerea contributiei obligatorii la pilon II de pensii sau chiar anulata, asa cum s-a intamplat  cu prima de 250 euro pe an de la produsele de economisire-creditare? Mai ales ca aceasta prima va fi adaugata in cont doar inainte de scadenta, cumulata pentru toti anii".

Mai multe detalii privind programul guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior, in articolul FinZoom.ro