Ionut Balan Ionut Balan

Titlu incendiar, succes asigurat, cu un simplu click: Pericol pentru romanii cu in valuta! Ce se va intampla cu leul?

Raspuns: Majoritatea romanilor nu au in valuta. Doua treimi din imprumuturile lor sunt in moneda nationala.

Haideti sa vin si cu suportul cifrelor, ca sa nu fiu acuzat apoi ca fac propaganda economica. Potrivit ultimelor date, la sfarsit de iulie din totalul creditului neguvernamental de 262, 6 miliarde de lei, doar o treime, respectiv 88,7 miliarde, era reprezentata de creditul in moneda straina, restul de 174,9 erau in lei.

Ceea ce arata ca procesul de conversie a creditului din moneda straina in lei - care s-a derulat fara mare tam-tam - a fost un succes. Tot statistica ne arata ca in decembrie 2008, componenta in lei a creditului reprezenta sub 43%, iar cea in valuta era majoritara cu 57%.

In aceste conditii, este de la sine inteles ca daca imprumurile in valuta nu mai reprezinta aproape 60% din total, ci ponderea s-a injumatatit, si riscul valutar s-a diminuat semnificativ. Atunci cand persoanele care contracteaza in moneda in care isi incaseaza salariile, implicit nu se confrunta cu riscul de curs. Sigur ca se poate remarca faptul ca situatia actuala vadeste ca activitatea de creditare e mai mult concentrata pe retail si ca bancile ar trebui sa se orienteze mai mult spre finantarea companiilor, fiindca asa e firesc intr-o economie restructurata si ar avea mai mult castigat.

Aceasta este insa o alta discutie, riscul valutar poate fi eliminat in totalitate daca Romania adopta euro. Isi asuma clasa politica convergenta reala cu zona euro ori va continua sa fie, mai departe, creatoare de bule, sa genereze o spirala preturi - salarii si apoi sa arate cu degetul catre vinovatul de serviciu?!

In fine, din punctul meu de vedere, stirea-bomba ar fi aceea ca nivelul de debancarizare, numerarul in afara sistemului bancar, se plaseaza la nivelul record de 18,33% din totalul masei banesti. Adica, dupa ultimele erori de management guvernament, economia informala se plaseaza la cote maxime, in contextul in care acolo se lucreaza doar cu bani cash. S-a ajuns sa avem una dintre cele mai mari ponderi ale cash-ului din UE, in ciuda masurilor administrative de reducere a platilor cu bani gheata sau a obligatiei de a elibera bonul fiscal, cu tombolele aferente.