Sistemul bancar a fost pus sub lumina reflectoarelor in cadrul evenimentului organizat de Oxygen Events, unde s-a vorbit despre provocarile din 2019 si impactul acestora in economia romaneasca.

Modificarile din ultima perioada pun sub semnul intrebarii activitatea bancilor din Romania, dar si a clientilor acestora, care nu stiu la ce sa se astepte.

Florin Danescu, presedinte executiv ARB: "In decembrie, industria bancara astepta sa se discute despre cele trei legi (limitarea dobanzilor, eliminarea titlului executoriu si plafonarea recuperarii creantelor cesionate de catre banci), trei legi care se adresau atributelor creditului si care sunt atat de importante, incat pun sub intrebare creditul ca si definitie. A aparut ordonanta 114, peste cele trei legi, care sunt acum la Curtea Constitutionala".

Bancherii spun ca au purtat discutii despre OUG 114 cu doua ore inainte de a fi promulgata: "S-a spus ca bancherii prezinta intr-o lumina prea sumbra ceea ce se intampla in economie, noi am transmis doua comunicate in 48 de ore la vremea respectiva si spuneam despre curs, despre o dinamica nefericita a cursului, despre evolutia dobanzilor, despre somaj, despre perceptia investitorilor in economia romaneasca, majoritatea dintre ele s-au produs intr-o masura s-au alta.

In 2010 spuneam ca nu este bine includem indicele de piata ROBOR in pretul creditelor, ca o sa aduca volatilitate, astazi s-a intamplat ce spuneam atunci" a declarat Florin Danescu.


Noi taxam viitorul

"Costurile acelea le vom acoperi impreuna, in mod evident le vom plati cu totii.
Daca se vrea sa se creasca intermedierea financiara in Romania, sa dam mai multe , cum sa pui cea mai mare taxa din Europa. Sunt studii care spun ca in majoritatea tarilor unde s-au aplicat a dus la schimbari negative de la an la an. Cum oare vrei sa cresti ceva pe care il taxezi.
Vorbim de cea mai mare taxa posibila, de trei ori mai mare decat profitabilitatea unui sistem de 10 ani care sufera de dificultatile mediei, aici luam in medie toate bancile, ca si cum toate bancile au profit, au profitul acela de 0,44% mediu si o taxa de 1,2 de trei ori mai mare decat acest profit, dar unele banci nu au profit deloc, ar plati din capital
", spune presedintele ARB.

Valentin Lazea, economistul sef BNR, spune ca acesta "ordonanta s-a facut fara un studiu de impact, iar banii colectati din aceasta taxa nu merg ca in alte tari pentru a compensa ajutorul dat de stat dupa criza pentru salvarea sectorului bancar".

"Ordonanta 114 a fost o imensa dezamagire pentru noi, pentru ca nu a existat un dialog" sustine Mihai Bogza, director general executiv, Confederatia Patronala Concordia.

Guvernul Romaniei nu este un student care invata pentru examen in noaptea dinaintea examenului

"A fost argumentata intr-un mod foarte vag, iar acolo unde au existat niste argumente, unele dintre ele au fost putin caraghioase, de exemplu, argumentul ca este urgent pentru ca trebuie implementat programul de guvernare, dar programul de guvernare avea vreo doi ani vechime iar Guvernul Romaniei nu este un student care invata pentru examen in noaptea dinaintea examenului", spune Mihai Bogza.


Cristian Paun, prodecan ASE, sustine ca "acest OUG prin complexitatea lui nu a fost gandit peste noapte, a fost dat peste noapte, el a fost premeditat, de cateva luni bune in “laboratoarele” Guvernului, chiar pentru anumite domenii cum este Pilonul II de Pensii, lovitura a fost pregatita minutios, astfel incat operatorii privati, din spatele Pilonului II sa nu prea aiba cale de scapare, ori aduc banii, ori pleaca.
Acest OUG se bazeaza pe informatii, date false, nu am vazut date reale, studii de impact, am vazut doar povesti.
Are la baza un scop fals: "Trebuie sa venim noi, aici, in Romania, sa-i corectam pe ticalosii astia de bancheri, administrator private de pensii". Scopul este sa luam cu japca niste bani ca avem niste gauri enorme la buget si ne trebuie niste bani acolo.
Este vanduta la pachet cu niste masuri sociale care suna bine: "Domne, noi va suprataxam pe voi, pe romani, dar va facem gradinite"
Stiti cu ce vine la pachet OUG? Cu marirea in sectorul bugetar cu 25%
".

"Pretinde ca ne apara de ticalosi, care ticalosi? Pretinde ca ne scapa de probleme, din pacate ne introduce probleme foarte grave", declara Cristian Paun.

OUG anti-romanesc

Cristian Paun denumeste acest OUG ca fiind anti-romanesc, deoarece "loveste in bancile romanesti, loveste in romani, cei care folosesc aceste servicii, prin inflatie".