Creditarea pe segmentul IMM-urilor nu a inregistrat o crestere semnificativa, bancile sunt mai reticente in a acorda .

Gabriela Gavrilescu (BRD): "A credita putin sau mult nu este o problema de creditare in sine, este o problema a economiei, in care finantatorii sunt implantati sau exista"

De ce nu se dau mai multe IMM-urilor? Ce urmaresc bancile cand acorda finantare?

Capitalul si natura de business determina cat de mult este finantata o companie.

In finantarea unei companii banca urmareste sa cunoasca cateva aspecte referitoare la partenerii acesteia, clientii si furnizorii.

Strategia. Un element de luat in calcul pentru finantare

Viitorul companiei un element important."O banca nu finanteaza trecutul unei companii" a precizat reprezentantul BRD

In opinia lui Bogdan Neacsu (Garanti Bank) "cash flow-ul este sursa principala de finantare".

Marja creditului. Cat de mult acopera riscurile?

Cat de sufiecienta este marja pentru a acoperi riscul? Este o intrebare pusa de majoritatea bancilor romanesti atunci cand finanteaza o companie.

Marja actuala nu acopera riscul

Costul reglementator, costul cu tehnologia trebuie acoperite prin marja.

"O marja de confortabila este undeva in zona lui 3%. Ca o banca sa fie viabila, sustenabila pe termen lung" precizeaza reprezentantul BRD.

Ce sectoare se finanteaza?

In principal bancile finanteaza sectoarele de energie si telecom.

"Exista si alte sectoare, mai putin vizibile, sectorul retail, finantezi furnizorii lui. Banca finanteaza de multe ori furnizorii sau chiar clientii unei companii mari care aparent nu are nevoie de finantare. Unul din sectoarele nu foarte finantate este agribusinessul, fie ca vorbim de agricultura primara, fie ca vorbim de procesare alimentara."

Statul. Un actor important

Creditarea pe plus?

In opinia lui Bogdan Neacsu (Garanti Bank) creditarea corporate va fi pe plus: "Zona de infrastructura va aduce proiecte pentru a fi finantate"

"Creditarea va fi pe plus, va un procent de crestere (…) Cresterea economica a tarii, unul din elementele esentiale. Atat timp cat va exista crestere economica cu atat mai mult va fi si finantare a corporatiilor. Proiectele regionale, este foarte probabil sa avantajeze Romania"
a conchis Gabriela Gavrilescu