Guvernul a lansat un program guvernamental menit sa ajute studentii sa-si continue studiile, oferindu-le cu pe o perioada de 10 ani.

Programul se adreseaza in principal tinerilor intre 16 si 26 de ani si persoanelor intre 26 si 55 de ani, unde creditul poate ajunge pana la 40.000 de lei respectiv 35.000 lei, iar valoarea imprumutata poate fi extinsa cu inca 20.000 de lei, daca persoana este angajata sau se angajeaza in perioada derularii programului.

"Dobanda este , din perspectiva beneficiarului. Practic, insa, toate dobanzile si comisioanele bancare – subliniez, si comisioanele bancare - sunt suportate de stat, prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului. Durata creditului este de 10 ani, iar aici este inclusa si perioada de , care va fi cel putin egala cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani. Scopul acestei perioade de este de a permite beneficiarului sa finalizeze studiile pe care le urmeaza, iar apoi, dupa ce se angajeaza, sa poata incepe rambursarea creditului.", a declarat vicepremierul Viorel Stefan.

Din informatiile aparute in presa, premierul Viorica Dancila a declarat ca dobanda acestui va fi de 6% (va fi platita de Stat).

"Creditul este garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, si contragarantat de Fondul Roman de Contragarantare. Pentru diferenta de 20%, aceasta poate fi garantata fie de catre beneficiar, fie, in cazul in care acesta nu este angajat, e necesar sa existe un codebitor" a mai spus vicepremierul.

Creditul poate fi folosit si pentru membrii familiei

"Un aspect important privind cheltuielile eligibile este ca acestea pot viza fie persoana beneficiarului, fie membrii familiei acestuia. Prin urmare, daca exista un parinte care urmeaza o anumita forma de invatamant sau de formare profesionala, acesta poate utiliza creditul fie pentru cheltuielile eligibile vizand, de exemplu, cursul de formare profesionala pe care il urmeaza, dar si plata taxei pentru scoala sau gradinita pentru copilul sau sau plata medicamentelor pentru sotia sa. Cele mai multe cheltuieli eligibile vizeaza domeniul educatiei, pentru ca scopul principal al programului este investitia in propria dezvoltare, iar educatia reprezinta, cu certitudine, cea mai sigura cale de iesire din saracie. Educatia este o investitie din care nu ai cum sa pierzi, pentru ca nimeni nu-ti poate lua ceea ce ai invatat sau meseria pe care ai dobandit-o".


Sursa video: TVR 1Sursa video: Antena 1

Ce produse avem in prezent pe piata?

Creditele pentru studii sunt oferite de ceva timp in Romania, in prezent doar trei banci ofera astfel de , in lei si euro.

Perioada de creditare la un astfel de se intinde pe 10 ani, in cazul creditelor negarantate si pe maxim 20 de ani in cazul creditelor garantate cu ipoteca.

Poti opta, ca timp de 5 ani sa platesti doar aferenta.

In functie de politica bancii, se stabilesc conditiile de creditare, insa majoritatea bancilor care acorda astfel de impun urmatoarele conditii:
 • sa fii inscris intr-un program educational de stat sau privat, la zi sau la distanta, la buget sau la taxa, in Romania sau strainatate
 • sa ai venituri cu care poti garanta creditul, insa nu este nici o problema daca nu ai: se accepta si venitul parintilor sau tutorilor legali
 • poti imprumuta o suma mai mare daca aduci si veniturile a maxim 3 codebitori
 • creditul poate fi garantat cu garantii imobiliare sau poti obtine un fara garantii
FinZoom.ro: TOP Credite pentru studii la banci – 40.000 lei/ 5 ani

Banca DAE Rata lunara (lei) Dobanda
Cec Bank 7,38% 795 6,08% (Robor 3M + 4%)
BRD 10,97% 911 6,50% fixa
Banca Transilvania 11.14% 858 10.39% (Robor 6M + 8%)
Sursa: FinZoom.ro

Daca facem un calcul pentru un de 40.000 pe 5 ani, cu , rata lunara ar fi 667 lei.

Daca presupunem ca va avea creditul un comision anual al fondului de garantare (la fel cat este acum la Prima Casa), se platesc in plus 200 lei in 5 ani de zile (peste banii imprumutati) – rata este aceeasi, ca acel comision se plateste o data pe an.

Marea Britanie si Bulgaria

Marea Britanie ofera studentilor un guvernamental (prin Student Loans Company), destinat platii taxelor scolare (de 9.000 lire sterline pe an, la majoritatea univesitatilor)
 • Toti cetatenii romani, fara limita de varsta, pot obtine acest in baza acceptului unei oferte de la o universitate din Marea Britanie
 • Imprumuturile sunt dedicate in special studentilor la nivel de licenta
 • Imprumutul urmeaza sa fie returnat dupa finalizarea studiilor in baza termenilor contractuali referitori la veniturile absolventului, pe o perioada de maxim 30 de ani.
 • Este un fara dobanda
 • Sumele nu sunt rambursate decat atunci cand studentul a terminat studiile si a gasit un loc de munca (absolventul nu este conditionat sa ramana sa lucreze in UK)
 • Student Loans Company, va stabili un plafon salarial (in functie de tara unde se angajeaza absolventul) si se va returna 9% pe an din ceea ce depaseste acest plafon. Suma datorata se ajusteaza la rata inflatiei.
 • Daca timp de 30 de ani, absolventul nu lucreaza sau lucreaza, dar nu atinge plafonul mentionat, datoria guvernamentala se anuleaza.
 • Daca studentul renunta inainte de a absolvi, el trebuie sa plateasca costurile imprumuturilor acordate de guvern pana in momentul iesirii din universitate
Creditele bulgare pentru studentii europeni sunt disponibile pentru licenta, master si programe postuniversitare (doctorat) pentru toate domeniile de studiu: medicale, tehnic, economic, stiinte sociale, politice.

Cerinte pentru a aplica la un credit:
 • student bulgar sau student al spatiului UE sau al Confederatiei Elvetiene
 • are sub 35 ani
 • nu a dobandit o diploma similara
 • student la licenta master sau doctorat la o univesitate de stat sau privata (full time students)
 • nu si-a intrerupt studiile
Tipurile de ce pot fi contactate: pentru plata taxelor de scolarizare si a cheltuielilor aferente (cazare, masa, etc).

Rata dobanzii este de 7%. Toate serviciile, aferente contractului de sunt gratuite. Imprumutatul nu este obligat sa plateasca taxele, comisioanele sau alte cheltuieli legate de acordarea si gestionarea creditului.

Rambursarea creditelor incepe la o luna de la expirarea perioadei de (la un an dupa absolvire) in conformitate cu planul de rambursare convenit de parti.

Valoarea totala a imprumutului va fi rambursata incepand de la sfarsitul perioadei de , pe o perioada de 10 ani, in lunare egale.

Citeste mai mult: Credite pentru Studenti - Unde aleg sa studiez: in Romania, Bulgaria sau Anglia? - TVR1 / Prima Tv [VIDEO]