Inca din anul 2014, Banca Nationala a Bulgariei a restrictionat creditele acordate de IFN-uri, prin impunerea unei valori de maxim 50% pentru DAE.

Acum, Banca Nationala a Romaniei impune limite de DAE in vederea consolidarii regimului prudential aplicabil IFN-urilor.

Desi acorda negarantate, pe termen foarte scurt si cu o anuala efectiva mult superioara creditelor bancare, IFN-urile raman princiala sursa de finantare a romanilor cu probleme financiare.

Datele furnizate de BNR arata ca ponderea creditarii IFN in total creditare se afla pe un trend ascendent ( 11,5% in luna martie 2017, comparativ cu 10% in anul 2015).

Valoarea medie a unui acordat de IFN catre populatie este de aproximativ 3.300 de lei , in timp ce valoarea medie a unui bancar catre populatie este de 20.400 lei.

In anul 2016 ritmul de crestere a creditelor IFN a depasit ritmul de crestere al PIB, in timp ce in cazul creditelor acordate de banci ritmul de crestere a fost mai mic decat cresterea PIB.

Ca urmare a depasirii masei critice a creditarii IFN-urilor in total creditare mai ales pe fondul dezintermedierii bancare, BNR considera necesare reglementari noi in acest sens.

Criterii noi si cerinte de suplimentare sunt cateva din prevederile ce modifica regulamentul BNR nr. 20/2009 privind institutiile financiare nebancare care vor intra în vigoare la data de 1 octombrie 2017.

Atentie!
  • Regulamentul nu se va aplica retroactiv
  • Noile cerinte privind creditele cu dobanzi ridicate vor fi aplicate doar creditelelor acordate incepand cu acea data.
Noi cerinte pentru IFN-uri

IFN-urile trebuie sa indeplineasca doua noi criterii (suplimentare celor actuale) atunci cand sunt inscrise in Registrul special si sunt supuse supravegherii prudentiale a Bancii Nationale a României si anume:
  • volumul creditelor nou acordate într-o perioada de timp, indiferent de faptul ca acestea nu se mai regasesc în soldul IFN la data raportarii (fiind deja rambursate de debitori ori cesionate) – indicator ce releva dimensiunea reala a activitatii IFN; 
  • nivelul mediu al costurilor suportate de debitori (reprezentat de nivelul dobanzii anuale efective - DAE) practicat – indicator ce releva, prin legatura de cauzalitate dintre pret si risc,o posibila asumare de riscuri excesive de catre IFN. 
Care este pragul DAE pentru care intervine cerinta suplimentara de ?

Conform datelor din Regulamentul BNR, Rata DAE pentru creditele in lei este:
  • 200% - pentru creditele cu o scadenta de pana la 15 zile
  • 100% - pentru creditele cu o scadenta intre 16-90 de zile
  • 10% * rata lombard a BNR (32,5% in prezent) – pentru creditele cu o scadenta mai mare de 90 de zile
Citeste si : ATENTIE LA DOBANDA PENALIZATOARE IN CAZ DE NEPLATA. STUDIU DE CAZ [VIDEO]

In ceea ce priveste creditele in valuta rata DAE este:
  • 133% - pentru creditele cu o scadenta de pana la 15 zile
  • 67% - pentru creditele cu o scadenta intre 16-90 de zile
  • 6,7% * rata lombard a BNR (21,8% in prezent) – pentru creditele cu o scadenta mai mare de 90 de zile
Regulamentul impune cerinte de suplimentare, de 10 ori mai mari decat cerintele maxime actuale, pentru creditele cu rate de peste nivelurile de mentionate mai sus.

Atentie! IFN-ul trebuie sa asigure un
de 67 de lei la fiecare 100 de lei imprumutati si la o rata a dobanzii anuale efective peste pragurile metinonate.